Heger: Přímo řízené nemocnice jsou v dobré kondici

9. 5. 2011

ZPRÁVA MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČR

„Fakultní nemocnice a další přímo řízená zdravotnická zařízení jsou finančně stabilní a ekonomicky efektivní. Jsem velmi rád, že se nám v tomto smyslu podařilo navázat na předchozí období. Zároveň se nám daří důsledně naplňovat programové prohlášení vlády v oblasti protikorupční strategie.“ Tímto konstatováním uvedl ministr zdravotnictví doc. MUDr. Leoš Heger, CSc., tiskovou konferenci 4. května v Praze.

Informaci o hospodářských výsledcích jedenácti fakultních nemocnic, pražských zařízení Institutu klinické a experimentální medicíny, Nemocnice Na Homolce, Ústavu pro matku a dítě a brněnského Masarykova onkologického ústavu předložil první náměstek ministra MUDr. Vladimír Pavelka.

Navzdory globální ekonomické krizi, jakož i minimálnímu nárůstu plateb od zdravotních pojišťoven, dosáhla sledovaná zařízení loni pozitivního hospodářského výsledku – celkem 334 955 000 Kč (před zdaněním). Nemocnice a ústavy jsou vesměs likvidní (schopné splácení) a míra jejich zadluženosti klesá. Úroveň dluhu se v průměru pohybovala kolem 20 % (obecně přijatelnou hranicí je 30 %), dluh je tvořen především krátkodobými závazky. Snižuje se podíl pohledávek i závazků po lhůtě splatnosti. „Závazků po termínu ubylo nejvíc v letech 2007 a 2008 – ze 14 na 7 procent. Tak strmého poklesu není už možné docílit, nyní se podíl blíží k 6 procentům,“ informoval V. Pavelka. Pohledávek nemocnic po termínu splatnosti bylo loni 12 %, víc než rok po splatném termínu necelá 4 procenta.“ Podle MUDr. Pavelky také trvale roste produktivita práce měřená tržbami a nemocnice stabilně udržují velmi nízkou úroveň zásob.

Vývojové statistiky dokumentují trvalý růst průměrných platů všech skupin zaměstnanců – např. loni bylo na platy lékařů v přímo řízených zdravotnických zařízeních vydáno přesně 4 296 337 807 korun, zatímco v roce 2006 to bylo cca 3,5 miliardy. Jak známo, od letošního března se lékařské platy zvýšily o 5 až 8 tisíc korun. První náměstek ministra sdělil, že v této chvíli je možné pouze odhadovat dopad zvýšení DPH na hospodaření a platy, řešení podle něho musí proběhnout na politické úrovni.

Ministr Leoš Heger na briefingu současně oznámil, že byl proveden audit procesů při realizaci projektů v rámci první výzvy Integrovaného operačního programu v oblasti modernizace a dovybavení onkologických center a traumacenter. Výsledky šetření, které realizovala firma KPMG Česká republika Audit, zveřejníme v příštím vydání Zdravotnických novin.

top

Zdravotnické noviny, 9. 5. 2011, str. 1

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme