Heger: Poplatky se nezmění, za zdravý styl budou bonusy

Rozhovor s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem

13. 4. 2013

Využije ministerstvo doporučení NERV, navrhující bonusy pro pacienty, kteří budou bedlivě dodržovat léčebný režim a zdravý životní styl?

Ministerstvo v novele zákona o veřejném zdravotním pojištění navrhuje zavedení programů na podporu preventivního a racionálního využívání zdravotních služeb. Pojišťovny by měly dostat možnost motivovat lidi k dodržování jejich doporučení. Jde o možnost, ne povinnost, a to jak na straně pojišťovny, tak i na straně pacienta. Ten by byl k účasti na takovém programu vyzván. Pojištěnci, kteří by se do programu zapojili a dodržovali pravidla prevence, by mohli být motivováni bonusem do výše 1 000 korun ročně.

Odkdy má novinka platit a jak by se udělovaly bonusy?

To do značné míry záleží na pojišťovně, která nejlépe ví, jaké jsou rezervy v péči o její pacienty, kde je třeba posílit prevenci a kde využívání péče racionalizovat. V zásadě lze v programu motivovat pacienty k návštěvě preventivních prohlídek a dodržování léčebného režimu. Novela je připravována k předložení vládě do konce června tohoto roku, platit by měla začít od ledna 2014.

Jakým způsobem se má dodržování léčebného režimu kontrolovat?

To by bylo zcela v kompetenci dané pojišťovny a pravidel, jaká si pro účast v programu stanoví. Pojišťovny již dnes řadu preventivních programů pro své pojištěnce zajišťují. Samy tedy mají nastavené mechanismy, které dlouhodobě fungují.

Kolika chronicky nemocných se opatření dotkne?

Zákon taková omezení nestanovuje, programy se nemají týkat výhradně chronických pacientů. Definice, kterých pacientů by se dotkly, bude v režii samotných pojišťoven.

Zůstal by v zákoně stanovený limit na regulační poplatky 5 tisíc / 2,5 tisíce?

Ano, u regulačních poplatků se plánuje jen jedna změna, a to jejich zrušení u pobytu v nemocnici pro děti a mladistvé do 18 let.

(dom)

Lidové noviny, 13. 4. 2013, rubrika: Domov, str. 5

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme