Heger odvolá ředitele státních nemocnic, když nezvýší platy

12. 1. 2012

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) je připraven odvolat ředitele státních nemocnic, kteří od ledna nezvýší zdravotníkům platy.

Poprvé uvidí lidé z nemocnic navýšení v půli února, kdy dostanou výplatu za leden. Odbory chtějí přidat deset procent. Ministr nabídl od ledna 6,25 procenta, další procenta nejdřív v pololetí.

Státním nemocnicím dal ministr k navýšení platů příkaz a zároveň je vyzval k omezení investic, aby na platy měly. O stejný postup požádal kraje a další zřizovatele nemocnic.

„Pokud ředitel přímo řízené organizace příkaz nesplní, je kaskáda opatření od pohovoru s ním a výzvu k nápravě přes mzdové věci, protože plat ředitele určuje ministerstvo, až po odvolání,“ řekl Heger.

Věří, že platy zdravotníků v nemocnicích stoupnou a on nebude muset k těmto opatřením sáhnout.

Předseda Lékařského odborového klubu (LOK) Martin Engel Právu včera řekl, že odboráři počkají s případnými protestními akcemi až na lednovou výplatu, tedy do začátku února.

„Tam se teprve uvidí, zda ředitelé nemocnic skutečně lékařům a sestrám zvýšili platy, nebo ne,“ prohlásil Engel s tím, že slova ministra o případném odvolání těch, kteří platy nezvýší, jsou „jen dokladem toho, že prostor pro navýšení vytvořen není“.

Podle Engela „buď si ředitelé zachovají tvář, nebo místo“. Heger ale soudí, že na platy by nemocnice mít měly i z toho, co ušetří na investicích. Protože v minulých letech hodně nakupovaly, tak se podle ministra nic nestane, pokud „nějaký rok“ nebudou tolik investovat.

 

(ČTK, per)

Právo, 12. 1. 2012, Rubrika: Zpravodajství, str. 3

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme