Heger: Na zdravotní péči půjde příští rok stejně peněz jako letos

11. 11. 2011

Nemocnice, praktičtí lékaři, specialisté i lázně a ozdravovny by měli dostat od zdravotních pojišťoven příští rok zhruba stejně peněz jako letos. V platbách bude zohledněn růst DPH.

Počítá s tím návrh úhradové vyhlášky, kterou včera představil ministr Leoš Heger (TOP 09).

Změnou financování a racionalizací péče by měly nemocnice mít od ledna na plánovaný růst platů více o 6,25 procenta. Odbory chtějí od ledna celých deset procent dohodnutých pro příští rok v memorandu.

„Pacienti by neměli nedostatek péče pocítit. To je vůbec nejklíčovější bod, ze kterého vycházíme, že péče i při menších financích, než bychom si všichni přáli, nebude krácena,“ zdůraznil ministr.

V nemocnicích a lůžkových zařízeních se má financování změnit. Přejdou z rozpočtů na platbu za diagnózu, budou placeny podle počtu pacientů.

To má přinést peníze nemocnicím, o které je zájem. Velká, střední i malá zařízení budou nově dostávat za stejné výkony také stejně peněz.

Pokud nemocnice zvýší výkonnost, může získat od pojišťoven v platbách až o pět procent více.

Celkový odhad příjmů do zdravotnického systému pro příští rok činí za podmínky udržení dosavadního růstu 226 miliard, je to zhruba o pět procent víc než letos.

ČTK

Právo, 11. 11. 2011, Rubrika: Zpravodajství, str. 4

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme