Heger: Lékaři musí léčit racionálněji

Rozhovor s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem

10. 1. 2012

Václav MORAVEC, moderátor

Hezký dobrý večer vám všem. Zdravotnictví po novu. Už deset dní si jako pacienti můžeme zvolit lepší péči a připlatit si za ni. Do nadstandardu patří zatím 18 položek, některá očkování, lehčí sádry a oční čočky. V lékárnách si také už deset dní platíme jen 30 korun za celý recept, ne tedy za každou položku na předpisu, jako tomu bylo dosud. Od 1. ledna se také zvedly a měly by se zvednout platy zdravotníkům a to o 6,25 procenta. Jestli na to nemocnice budou mít všude a výdělky porostou, se ukáže až při první letošní výplatě v únoru. Odbory podle toho prý zváží další kroky. Tady jsou slova prezidenta České lékařské komory Milana Kubka:

Milan KUBEK, prezident České lékařské komory

Pokud se ukáže od 1. ledna, že vláda prostě neplní dané slovo, pokud by vláda prostě lékaře podvedla, tak vláda v tom momentě ztrácí legitimitu a je třeba jí to dát jednoznačně najevo.

Václav MORAVEC

Zaznamenalo Rádio Impuls slova šéfa České lékařské komory Milana Kubka. Nejen o letošních změnách ve zdravotnictví, změnách, které se týkají nás pacientů, bude řeč v následujících minutách. Hostem dnešních Impulsů je český ministr zdravotnictví Leoš Heger z TOP 09. Vítejte po čase v Impulsech, pane ministře, přeji hezký dobrý večer.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

Dobrý večer.

Václav MORAVEC

Připomínám, že vy naši posluchači se můžete ptát formou SMS zpráv na čísle 774999888, máte-li jakoukoliv otázku pro českého ministra zdravotnictví Leoše Hegera, Leoš Heger je váš, stačí, když se ho zeptáte ve formě SMS zprávy na čísle 774999888. Pane ministře, začnu citátem vašich slov, která jste pronesl loni v říjnu. Následuje citát: "V roce 2012 nečekám zpožďování plateb za zdravotní péči, ani výrazné odkládání operací, protože systém má rezervy z let minulých," konec citátu. Podepsal byste se dnes 10. ledna pod tato slova?

Leoš HEGER

Tak zatím ano. Já myslím, že zazněly nějaké obavy, že některé pojišťovny začínají zpožďovat platby, ale zatím pravděpodobně se jedná jenom o určitý výkyv a systémově zatím běží všechno v pořádku a pokud by ekonomika běžela tak, jak běžela dosud, i když to není nic optimálního, co bychom si přáli, tak ten systém bude stabilní. Jestli…

Václav MORAVEC

Opravdu si myslíte, že bude stabilní, když se ukazuje, že ekonomika s největší pravděpodobností spadne do recese a předpokládám, že i vás zaskočila čísla o prudkém nebo prudším nárůstu nezaměstnanosti v prosinci?

Leoš HEGER

Tak já si myslím, že každý systém společenský včetně toho zdravotnického musí počítat s tím, že tady existují jevy z vyšší moci, to jaksi výkyvy ekonomiky ještě se nikdo na světě nikdy nenaučil regulovat tak perfektně, že by ta ekonomika běžela jenom růstově, takže to je něco jako když přijde přírodní katastrofa. Zatím tedy ten vývoj neodpovídá katastrofě, ale jenom určitému varování, na které se připravujeme.

Václav MORAVEC

Připravujete se na ně i tak, že by mohlo dojít k vytvoření nějakého úsporného balíčku v rámci zdravotnictví nebo počítáte s tím, že by se na konci roku, jestliže ekonomika upadne do recese, s čímž počítá váš stranický kolega, první místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek, že budete muset vytvořit úsporný balíček ve zdravotnictví nebo že dojde k odkládání operací? Je to možné, že k tomu dojde?

Leoš HEGER

Ale samozřejmě je to možné, záleží na tom, jaké ty propady budou. Jsou země, které prostě díky přírodní katastrofě snížily svůj hrubý domácí produkt o polovinu a přizpůsobily se tomu. Ta medicína je gumová a samozřejmě může některé věci odkládat, některé věci nemusí dělat optimálně. Vezměte si jenom, že před deseti lety jsme měli ve zdravotnictví o sto procent peněz nebo o padesát procent z toho pohledu zpětně, polovinu peněz prostě zjednodušeně řečeno a já myslím, že nikdo nemůže říct, že by před deseti lety to zdravotnictví bylo katastrofické. Samozřejmě po těch deseti letech je lepší, je lepší o některé novinky, je pohodlnější pro pacienty, ale není to vývoj, který kdyby šel zpátky, tak bude prostě zoufalá katastrofa.

Václav MORAVEC

Jinak řečeno, počítáte s tím, že se ona rezerva z let minulých může vyčerpat dřív, tedy že do konce roku upadne zdravotnictví do deficitu?

 

Leoš HEGER

Nedá se to vyloučit, ale zatím s tím nestrašte, to je asi totéž, jako kdybychom říkali, že v středních Čechách se Středohoří české zblázní a otevře se tam sopka třeba…

Václav MORAVEC

Počkejte, to je asi pravděpodobnější, že upadne zdravotnictví do deficitu, než že se otevře Milešovka a začne znovu chrlit lávu.

Leoš HEGER

Já jsem chtěl říct, že když půjdou ty finance dolů v procentech nebo já nevím, kdyby to bylo úplně nejhorší a bylo to deset procent, tak ještě to nemusí znamenat zhroucení celého systému.

Václav MORAVEC

My jsme v loňském roce od vás slyšeli slova, že spoluúčast pacientů v České republice i po zavedení nadstandardu, k čemuž došlo od 1. ledna letošního roku, je v procentech nižší než v okolních zemích. Můžu z těch slov vyvodit, že jestliže se zhorší ekonomická situace českého zdravotnictví, že byste rozšířili počet nadstandardů, aby do zdravotnictví šlo z kapes pacientů víc peněz? Je to možné, že byste rozšířili i v průběhu roku počet…

Leoš HEGER

Teoreticky ano, ale reálně to možné není za současného zákonodárství. To by někdo musel vyhlásit nějaké katastrofické dekrety. Ale já vám řeknu jeden příklad. My jsme slíbili, že laparoskopické operace, když si představíte operaci žlučníku, abych řekl něco konkrétního, tak ta se dneska běžně dělá endoskopicky, to znamená, zavedou vám do břicha dva, tři tubusy a s nimi to udělají a je to pro pacienta příjemnější, než když se mu udělá 10-15centimetrový řez břišní stěnou, protože tam se musí proříznout svalovina a to hojení potom je bolestivější a trvá to, řekněme, měsíc nepříjemností a dva měsíce není člověk úplně fit. Tak kdybychom byli opravdu ve velmi těžké situaci, tak by nemocnice neměly peníze a musely by tyto operace opravdu dělat postaru, laparoskopickým přístupem, poměrně dost by se tím ušetřilo, ale pacienti by byli déle nemocní, déle na neschopnosti, ale rozhodně by nebyli ohroženi na životě, protože ta technika je zavedená. My jsme řekli, že nadstandardy nebudeme dělat tak, aby ty laparoskopické operace se musely připlácet, že prostě společnost v současné úrovni dorostla do standardu, kdy se hradí z veřejného zdravotního pojištění i ty laparoskopie, ale při katastrofické situaci by se mohlo jít zpátky.

Václav MORAVEC

Budou-li tedy peníze v roce letošním nebo příštím chybět, tak by se to mohlo stát?

Leoš HEGER

No, když by jich chybělo hodně. Já si nemyslím, že se to stane. Jenom jsem chtěl dát příklad toho, že to zdravotnictví je poměrně flexibilní a že si dovede poradit, já nechci říkat s válečnými stavy, ale i za války se poskytovaly život zachraňující výkony, jenom to bylo všechno nepříjemné.

Václav MORAVEC

Česká lékařská komora vás jako ministra už delší dobu kritizuje společně s odbory, například že nejsou peníze na zvýšení platů, které jste původně slíbil a to v rozsahu deseti procent. Lékařská komora také tvrdí, že i přes vaše slova o šetření a boji proti korupci ve zdravotnictví se toho mnoho neudělalo…

Leoš HEGER

Tohleto, já na to mám velmi dobrý citát teďka. My jsme byli začátkem prosince nebo koncem listopadu loňského roku na kontrolním výboru Sněmovny a tam se kontrolovala naše protikorupční opatření. Kontrolovaly se tam samozřejmě jevy ještě z let minulých, tam jaksi jisté nedostatky byly, i když se žádné velké korupční kauzy zatím neprokázaly, ale ta naše rok a půl stará protikorupční opatření byla na tom kontrolním výboru hodnocena pozitivně.

Václav MORAVEC

Ale zároveň Česká lékařská komora tvrdí, že by se dál dalo ušetřit poměrně velké množství peněz například v lékové politice a lepší kontrole. Tady jsou slova prezidenta České lékařské komory Milana Kubka:

Milan KUBEK

Ušetřily by se, kdyby ty ceny a úhrady léků, které stanovuje SÚKL, nebyly tak vysoké, že dnes umožňují farmaceutickým firmám utrácet obrovské peníze na nejrůznější marketing. Jestliže byly medializované případy léků, za které pojišťovna platí 1300 korun a údajně za jedno balení dostávali někteří lékaři 300 korun provizi, tak to je právě těch 300 korun, které se přece platí zbytečně.

Václav MORAVEC

Vysvětluje v rozhovoru pro Rádio Impuls prezident České lékařské komory Milan Kubek. Pokud by měl ministr zdravotnictví Leoš Heger z TOP 09, který je dnes hostem Rádia Impuls, tedy říci, jaké ještě vidíte rezervy po té první fázi reformy zdravotnictví, která už dopadla na pacienty a která platí od prosince, respektive od ledna příštího roku? Kolik je ještě možné ve zdravotnictví ušetřit?

Leoš HEGER

No my jsme to počítali asi na 5-6 miliard…

 

Václav MORAVEC

Takže ještě rezerva 5-6 miliard?

Leoš HEGER

Pořád je, tak třeba zrovna v té lékové politice se připravují výběrová řízení pro některé generické preparáty a tam se zdá, že je prostor půl miliardy na to první vyzkoušení a možná potom ještě další. Stále je možno realizovat ještě lépe výběrová řízení, ale pak se prostě vyvíjejí ceny a vyvíjí se efektivita. Podívejte se, já jsem první horské kolo před 20 lety dostal za deset tisíc korun od své ženy jako dar tenkrát a dneska za deset tisíc korun nakoupíte horské kolo, které tehdy by stálo asi 50 tisíc. Prostě ceny letí dolů, efektivita výroby se zvyšuje. Takže podobně je to v uspořádání takových složitých systémů, jako je zdravotnictví a i lékaři tedy, když už jsme mluvili o panu prezidentovi Kubkovi, tak samozřejmě i lékaři musí pracovat na tom, aby léčili racionálněji. Léta se mluví o tom, jak se předepisují zbytečně léky, jak je pacienti vyhazují, jak nejsou konformní s tou léčbou a neřídí se pravidly. Takže všechno toto má v ruce nejenom Ministerstvo zdravotnictví, ale musím říct, že i Česká lékařská komora, která by se víc měla snažit o to, aby tomu pomáhala, než aby to jenom kritizovala.

Václav MORAVEC

Vy v roce letošním chcete předložit zákon o zdravotních pojišťovnách krom jiných zákonů, které předložíte vládě a Poslanecké sněmovně. Zákon o zdravotních pojišťovnách, i v něm by se měly ušetřit peníze, protože pokud se nemýlím, tak vy budete muset chtíc nechtíc naplnit programové prohlášení vlády, kde se počítá s tímto zákonem o zdravotních pojišťovnách. A propos sníží nový zákon o zdravotních pojišťovnách počet zdravotních pojišťoven v zemi?

Leoš HEGER

Ten zákon ho nesníží hned, je plánováno podle vládního programového prohlášení spojení zdravotních pojišťoven Vojenské a Pojišťovny ministerstva vnitra.

Václav MORAVEC

K tomu ale stále ještě nedošlo.

Leoš HEGER

No protože teprve teďka nastala platnost zákonů, které to umožňují. Dřív to nebylo možné. A teďka je to už na managementech těch pojišťoven, aby na tom začaly pracovat. Samozřejmě na přelomu roku když se mění číselníky, mění se úhrady, vyúčtovávají se minulé roky nebo minulé měsíce, tak na to není čas, ale myslím si, že po prvním kvartálu se na tom začne pracovat. Ten nový zákon, který my plánujeme a teďka by měl jít věcný návrh zákona už v nejbližších týdnech do vlády, tak ten by měl řadu věcí změnit, například sloučit podmínky pro Všeobecnou zdravotní pojišťovnu a menší oborové pojišťovny, ale měl by zpřísnit i dohled nad pojišťovnami a to bude znamenat, že se budou mnohem dříve zachycovat některé problémy hospodaření pojišťoven například nebo v poskytování péče a stát bude mít díky tomu zákonu lepší nástroje na to, aby těm pojišťovnám mohl poručit v případě nějakých nedostatků, aby se napravily. Jestli se nenapraví, tak jim doporučí, aby si hledaly někoho, s kým se sfúzují nebo ta jedna pojišťovna…

Václav MORAVEC

Myslíte z toho, jak, pane ministře, znáte současný stav, že ta přísnější pravidla fungování zdravotních pojišťoven podle toho nového zákona o pojišťovnách, který předložíte, jehož věcný záměr předložíte v následujících týdnech do vlády, takže de facto povede ke sloučení devíti zdravotních pojišťoven v této zemi?

Leoš HEGER

Já si myslím, že ne. My se snažíme o něco opačného, přestože jsme a to z části politického spektra kritizováni. My se snažíme dostat více zodpovědnosti a více soutěživosti mezi těmi pojišťovnami a to, aby ty méně úspěšné pojišťovny mohly zmizet z trhu nebo je mohl převzít někdo jiný, tak od toho si slibujeme, že ty pojišťovny se více zaktivizují, víc budou hledat vnitřní rezervy v efektivitě a nemyslím si, že by jenom nezbytně musely některé zmizet. Možná, že některé opravdu, ty méně úspěšné zmizí, ale to se teprve uvidí.

Václav MORAVEC

Nemýlím-li se, v České republice je v současnosti devět zdravotních pojišťoven. Vy říkáte, že teď v prvním čtvrtletí letošního roku dojde tedy ke konkrétním krokům, jež povedou ke sloučení Vojenské zdravotní pojišťovny a Pojišťovny ministerstva vnitra. Kdy očekáváte, že z těchto pojišťoven bude jedna jediná, tudíž, že bude v České republice osm zdravotních pojišťoven?

Leoš HEGER

Tak já si netroufnu v tento moment říct definitivní termín, ale v letošním roce by v druhém pololetí už mělo být jasné, jak se to vyvíjí a kdy k tomu asi dojde.

Václav MORAVEC

Je pravděpodobné, že se to dá stihnout, řekněme, do roku či do dvou, to znamená, že…

Leoš HEGER

Tak teoreticky se to dá stihnout, když se přebírají instituce, když se kupují a prodávají firmy na akciovém trhu, tak tam ty přesuny a změny managementu jsou velmi rychlé. Já myslím, že tady v té veřejné sféře to nepůjde tak rychle a ani není důvod to uspíšit, je to potřeba pořádně připravit, ale myslím si, že rok na to je dostatečná doba.

 

Václav MORAVEC

To znamená, že by například do první poloviny roku 2013 měla mít Česká republika jen osm zdravotních pojišťoven?

Leoš HEGER

Tak takhle se to nějak předpokládalo. Samozřejmě jestliže nastane to, o čem jsme mluvili na začátku, že nastane nějaký hospodářský propad a dramatické zásahy do všech systémů, aby se nehroutily, včetně zdravotnictví, tak nebude čas na takovéto kultivační kroky toho systému a …

Václav MORAVEC

Promiňte, nemělo by to naopak uspíšit, řekněme, slučování zdravotních pojišťoven? Na to se posluchači Impulsů ptali velmi často, jestli číslo devět zdravotních pojišťoven není příliš vysoké a jestli by právě slučování zdravotních pojišťoven nemohlo vést k úsporám ve zdravotnickém systému?

Leoš HEGER

Ano, to je velmi dobrá otázka. Já snad to odpovím jednoduše. To sloučení zcela jistě by přineslo nějaké benefity, když by se podařilo hladce a když by se zaběhlo, řekněme, v příštím roce, tak od roku 2013 by to mohlo přinášet nějaký užitek. Ale jestliže ty propady nastanou už teďka, tak se do toho nikomu nebude chtít, protože oni tyto věci mají také určité transakční náklady, které vy nejdřív musíte dát a pak na ten užitek čekáte třeba dva roky, než se realizuje a potřebujete na to klid a nějakou, když někdo investuje, tak musí mít teda ten investiční potenciál, tady musíte mít tedy ten pracovní potenciál a ten klid na to to odpracovat a pak se vám to vrátí za čas. Takže v krizi se některé věci nedají dělat dobře.

Václav MORAVEC

Například Honza z Prostějova, další otázka od posluchačů Impulsů, kolik se bude platit či doplácet za náhrady kloubů, kolena, kyčle, co bude v tomto případě bráno jako standard nebo nadstandard?

Leoš HEGER

Zatím to není připraveno, ale až to bude, což bude zhruba na konci roku, tak předpokládáme, že by se připlácelo, řekněme, 10-15 tisíc na lepší kyčelní kloub. Ale musím upozornit, že jestliže se přihodí třeba úraz mladému člověku, tak tam ten standard bude kyčel, která je běžně dražší, protože u toho mladého člověka se předpokládá vyšší zátěž a potřeba, aby ta kyčel vydržela několik desítek let, po celý jeho život, takže tam prostě standardem zůstane ta dražší náhrada.

Václav MORAVEC

Osmnáct položek, pane ministře, je v současnosti v těch nadstandardech. Vy tedy počítáte s tím, že seznam položek v nadstandardní péči se rozšíří znovu od 1. ledna příštího roku, tedy od 1. ledna roku 2013. O kolik položek to tedy bude, když dnes je jich tam 18, příští rok od 1. ledna očekáváte kolik?

Leoš HEGER

Tak ono jich je dneska 18, ale jsou to zhruba tři skupiny věcí. Očkování, oční čočky a lehké sádry. Tak takovýchto skupin já doufám, že přibude tak dvojnásobek.

Václav MORAVEC

Tedy že jich bude šest skupin?

Leoš HEGER

A samozřejmě ty budou mít různé podskupiny tak, jak se týká, když jste mluvil o kyčlích, tak totéž bude možno realizovat třeba v náhradách kolenních kloubů, tak to máte hnedka z jednoho dva výkony.

Václav MORAVEC

Připomínám, že hostem u mikrofonu rádia Impuls je dnes český ministr zdravotnictví Leoš Heger z TOP 09. Ministerstvo zdravotnictví chce také pacientům, tedy nám, vyhláškou zajistit, že o nás budou pečovat lékaři a sestry s odpovídající kvalifikací a zkušenostmi a že jich bude dostatek. Dá se podle vás, pane ministře, stihnout, aby ta vyhláška, kterou jste dnes zveřejnili, aby vstoupila v platnost, s čímž počítáte na apríla, když ještě vlastně budete vypořádávat teď připomínky k tomu návrhu?

Leoš HEGER

Ta vyhláška proběhla vnitřním připomínkovým řízením, na které nasedá potom vnější, to znamená, že k tomu dávají připomínky ministerstva a státní orgány. To vnitřní připomínkové řízení znamená kromě odborů ministerstva také všechny organizace, které jsou dotčené tou vyhláškou. To znamená, bylo to diskutováno s Českou lékařskou komorou, odbornými organizacemi, krajskými organizátory zdravotnictví a podobně.

Václav MORAVEC

Pane ministře, když říkáte, že to bylo konzultováno s Českou lékařskou komorou, ta tu vyhlášku zpochybnila. Říká, že stanovené počty odborníků jsou prý tak nízké, že je to, citujme: Ruská ruleta s životy pacientů. Tady jsou opět slova prezidenta České lékařské komory Milana Kubka, který v rozhovoru pro ČT říká:

Milan KUBEK

Navzdory tomu, že lékaři se musí vzdělávat a skládat atestace, mít specializovanou způsobilost, tak navzdory tomu, vší logice najednou by mohli v nemocnici sami bez dozoru sloužit ústavní pohotovostní službu lékaři hned po škole bez jakékoliv kvalifikace a ten kvalifikovaný lékař by měl být dostupný pouze na telefonu nebo e-mailem. A co jiného než ruská ruleta s životy pacientů něco takového je?

Václav MORAVEC

Odmítl před několika desítkami minut v rozhovoru pro ČT onu vyhlášku prezident České lékařské komory Milan Kubek. Takže byť jste konzultovali, tak předkládáte ruskou ruletu, řečeno slovy Milana Kubka.

Leoš HEGER

Tak samozřejmě ta terminologie, kterou používá pan prezident Kubek, musím říct, že ta by se hodila spíše někam na pouť než do seriozní debaty. My jsme tu vyhlášku předložili do toho vnějšího připomínkového řízení, ke kterému teďka jde, s tímto rozporem s Českou lékařskou komorou, ale není to nic nového. Ten rozpor trvá asi pět let. Tu vyhlášku ministerstvo nikdy…

Václav MORAVEC

Připouštíte, pane ministře, že ty počty odborníků jsou nízké, že pacientům se nebude dostávat kvalitní péče?

Leoš HEGER

Ne, já to absolutně nepřipouštím, ale jestli chcete vysvětlit, tak to rád udělám aspoň stručně. Ta vyhláška je koncipovaná jako minimální počty. Když někde je oddělení, kde jsou lehcí pacienti, tak na ně je to vykalkulováno. Jestliže tam budou pacienti těžší, je to potom na zodpovědnosti těch lékařů a toho šéfa toho oddělení a ředitele příslušné nemocnice, aby ten počet lékařů zvýšil. My prostě neumíme napsat vyhlášku, která by vzala v potaz všechny možné situace a všechny možné kombinace pacientů a jejich nemocnic. Takže ta vyhláška je úmyslně koncipovaná jako minimální a nepodkročitelná. To další, co je potřeba říct, je, že ta vyhláška je ve sporu jenom s Českou lékařskou komorou. Taková seriozní organizace, jako je Odborná lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně, tak ta s tou vyhláškou souhlasila a všechny odborné společnosti za jednotlivé obory k tomu daly souhlas. A další subjekty, které ji konzultovaly, také. Česká lékařská komora se v tomto případě chová jako odborářské hnutí, které si přeje, aby bylo lékařů co nejvíc, aby měli co nejméně práce. Já jim to také přeji, ale ministerstvo tady není jenom pro Českou lékařskou komoru, ale musí taky dodržovat veřejný zájem a ten říká, že peníze, které plynou do zdravotnictví, se musí utrácet racionálně.

Václav MORAVEC

Když jsme u lékařů, tak další otázky, které přicházejí od posluchačů Impulsů a konkrétně je to otázka od zdravotnického personálu: Dobrý večer, chtěla bych se zeptat na přidání platů zdravotníků a její kontrolu. Jsem zdravotní sestra, pracující v nemocnici vedené městem a obáváme se, že nám nemocnice opět nepřidá, i když víme, že od pojišťovny peníze nemocnice dostala již před dvěma lety a nic nám nepřidali vzhledem k tomu, že je vše tak, jak u nich v nemocnici, to znamená, jde o to plnění 6,25procentního navýšení. Máte už jako ministerstvo zdravotnictví přehled, kolik z těch nemocnic, ať už fakultních, které vy přímo zřizujete nebo těch regionálních či městských nepřidá těch 6,25 procenta zdravotnickému?

Leoš HEGER

Tak ta věc je poměrně složitá, protože žijeme v době, která už není socialismem, kdy se dalo nařídit všem centrálně všechno. žijeme v době, kdy zdravotnictví je velmi diversifikované, to znamená, máme tady nemocnice státní, krajské, městské, soukromé a já nevím jaké další a…

Václav MORAVEC

Za ty státní, pane ministře, můžete garantovat…

Leoš HEGER

Ano, za ty to můžeme garantovat, těm jsme to nakázali a zatím máme odezvy, že si s tím všechny ty přímo řízené organizace, jako jsou fakultní nemocnice nebo tady velké nemocnice v Praze, jako je IKEM třeba nebo Bulovka, Homolka, tak ty si s tím poradí a ty platy navýší. Ale ta situace je velmi podobná jako loni. My jsme to také nemohli nařídit všem. Požádali jsme kraje, aby u svých nemocnic, které přímo řídí, to zvýšení udělaly, což jsme udělali letos také a doufáme, že to bude probíhat stejně…

Václav MORAVEC

A když nebude?

Leoš HEGER

A samozřejmě jsme nemohli ani loni zaručit, že ty městské nemocnice nebo soukromé nemocnice ty platy navýší a mohli jsme spoléhat jedině na to, že jejich zájmem je udržet se na trhu v určitém konkurenčním prostředí a že musí ty platy navýšit, protože by jim jinak lékaři utekli. A já ještě k tomu řeknu to, že my jsme to podpořili ještě z druhé strany a to úhradovou vyhláškou, kdy jsme ty platby nemocnicím od zdravotních pojišťoven navýšili víc než jiným sektorům zdravotní péče, třeba ambulantním lékařům nebo praktikům, a ještě v tom souboru nemocnic jsme zvýhodnili poměrně zřetelně nemocnice menší oproti…

Václav MORAVEC

Co tedy uděláte, když tady konkrétní dotaz od posluchačky zdravotní sestřičky je, je-li v městské nemocnici a nedostane přidáno, tak s tím nemůžete dělat nic?

Leoš HEGER

Já budu úplně férový, nemůžeme s tím dělat nic, nemohli jsme s tím dělat nic před rokem a také to, o čem jsme se dohadovali s odboráři, tak bylo navýšení průměrné mzdy ve státě, to znamená, my nemůžeme garantovat mzdu nejenom v každé nemocnici, ale také samozřejmě ne každému lékaři i v těch nemocnicích, kde se přidá, ale mluvíme o průměrech a opravdu ty průměry se o 20 procent v loňském roce zvedly.

Václav MORAVEC

Konstatuje český ministr zdravotnictví Leoš Heger z TOP 09. Děkuji za rozhovor.

Leoš HEGER

Děkuji za pozvání.

Impuls, 10. 1. 2012, Pořad Impulsy Václava Moravce

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme