Heger: Lékaře doplní porodní asistentky

22. 2. 2012

Ministr zdravotnictví chce vzít gynekologům péči o těhotné ženy. Na prohlídky by chodily k porodním asistentkám, takzvaným porodním bábám. Jen například na ultrazvuk by šly k lékaři. Ministr tak chce ušetřit.

Větu – tak budete maminkou – ženy do budoucna uslyší spíš od porodních asistentek než od lékaře. Ministr zdravotnictví chce totiž změnit systém péče o těhotné, přesněji: chce posílit pravomoci porodních asistentek.

Nápad není jen čerstvě vylíhnutým kuřetem, na ministerstvu už vzniká pracovní skupina, která má nové pravomoci nastavit.

„Chceme, aby porodní asistentky převzaly od gynekologů prenatální péči o ženy během těhotenství. Na to nemusí být lékař,“ říká ministr Leoš Heger (TOP 09). Podle něj stačí jen nově určit pravidla, co porodní asistentky mohou a kdy už by měly poslat těhotnou pro jistotu na vyšetření lékařem. Těhotné ženy by však v první řadě chodily na pravidelné prohlídky k novodobým porodním bábám. Tedy alespoň ty zdravé.

„Je pravděpodobné, že by péči o polovinu těhotných, které jsou zdravé, cítí se dobře, nic jim není a mají laboratorní vyšetření v pořádku, zcela převzaly asistentky. Ke gynekologovi by šla žena jen na ultrazvuk nebo v některých definovaných případech,“ říká ministr.

Jenže ambulantní gynekology tím rozlítil. „Nechápu, když je někde nastavena péče na vyšší úroveň, proč se vracet k tomu, co jsme tu měli dřív, za dob porodních bab?“ reaguje prezident České gynekologickoporodnické společnosti Vladimír Dvořák.

Podle ministra se gynekologové bojí, že přijdou o jistý příjem peněz. Každý rok v Česku otěhotní přes sto tisíc žen. „Samozřejmě už to mohlo být dávno, ale společnost gynekologů to vidí jako nemožné, ne z důvodů odborných, ale komerčních,“ říká ministr.

Krok zpět, nebo do Evropy?

Jeho cílem číslo dvě je totiž ušetřit. A na to slyší jak zdravotní pojišťovna, tak poslanci. „Je jen otázka času, kdy se ty kódy pro porodní asistentky a pro pojišťovnu nasmlouvají, aby tuto práci mohly dělat a dostaly za ni zaplaceno. A není to krok zpátky, je to naopak cesta do Evropy, protože ve většině zemí na Západě to tak je,“ říká Aleš Roztočil ze zdravotního výboru Sněmovny, shodou okolností také gynekolog. Ohrožení péče o těhotné se neobává. „Deset let jsme usilovali o to, aby porodní báby měly vysokoškolský titul, tak jim teď dejme pravomoci dělat to, co umějí lépe než lékaři,“ říká a vysvětluje: „Lékaři přísluší starat se o nemocné, nikoliv zdravé ženy. A to umí lépe porodní asistentka, která také na rozdíl od lékaře ženám poradí, pomůže s kojením, navštíví je i dítě po porodu... Chtěl bych vidět gynekologa, který to dělá.“

A porodní asistentky logicky souhlasí. „My si s lékaři nekonkurujeme, my se doplňujeme,“ říká ředitelka Unie porodních asistentek Kateřina Hájková Klíčová. „Ve většině zemí je to tak, že žena chodí k porodní asistentce a jen na jistá vyšetření jde k lékaři. Takže místo deseti návštěv u něj jsou tam jen třikrát,“ popisuje německý model.

Takový v Česku také už byl – za první republiky, kdy každý gynekolog měl svou porodní bábu, která rodičku přivedla k porodu a pečovala o ni i poté. A když se jí něco nezdálo, poslala ženu k lékaři.

Porodních asistentek je u nás asi šest tisíc a všechny mají vzdělání stejné jako jinde v Evropě. „Budou mít nová pravidla i pro samostatné vedení porodu. Okolo toho očekávám větší debatu, protože je těžší zajistit, aby tam byl včas přítomen lékař, který provede císařský řez. Je to však cesta, kterou chceme jít,“ dodává ministr Heger.

Lenka Petrášová

Mladá fronta DNES, 22. 2. 2012, Rubrika: Titulní strana, str. 1

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme