Heger: Kolaps zdravotnictví nehrozí

Petici České lékařské komory zpochybnil ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).

31. 5. 2013

Právu řekl, že kolaps zdravotnictví nehrozí: „Katastrofické scénáře lékařské komory se staly za poslední roky evergreenem opakujícím se i několikrát do roka. Jako obvykle i tentokrát jsou liché a snaží se jen o vyvolání paniky. Nesmyslné a nepodložené fakty je tvrzení, že na platy a péči budou mít nemocnice jen do října letošního roku. Ze stejné kategorie argumentů také ten, že kvalita péče se zhoršuje a stav zdravotnictví je nejhorší v jeho novodobé historii.“ Podle Hegra pacienti jsou do této nečisté hry zataženi jako rukojmí, například tím, že po nich byl v ordinaci žádán podpis pod petici ČLK.

„Vztah lékaře a pacienta jistě není možné vnímat jako rovnocenný, pacient je na péči lékaře závislý, proto tento postup považuji za krajně neetický,“ soudí ministr. Zároveň resort upozorňuje na „absolutní nekorektnost textu petice“.

„Text volá po zvyšování daní, případně prohlubování schodku státního rozpočtu. Zároveň brání každé lůžko v ČR, ať už je potřebné, či nikoli. Hustota lůžkových zařízení je jedna z nejvyšších v Evropě, více lůžek na obyvatele mají v Evropě pouze dvě země. Medicína se vyvíjí a bránit každé lůžko nedává smysl. Podobně je to i s nařčením z předražených léků, kdy máme v ČR jedny z nejlevnějších léčiv v EU,“ soudí ministr.

Dodal, že petice je i proti zbytečně dlouhému cestování k lékaři a do nemocnice. Ministerstvo oponuje tím, že historicky poprvé jsou dané maximální dojezdové a čekací doby.

Václav Pergl

Právo, 31. 5. 2013, rubrika: Zdravotnictví, str. 14

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme