Heger chystá spojení zdravotních pojišťoven vnitra a vojenské

26. 2. 2012

Vláda připravuje spojení Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra a Vojenské zdravotní pojišťovny, uvedl ministr zdravotnictví Leoš Heger. V pořadu Partie televize Prima Family řekl, že v letošním roce budou připraveny příslušné zákony.

Heger připomněl, že snížení počtu zdravotních pojišťoven je už obsaženo ve vládním programovém prohlášení. Podle něj není vyloučeno, že slučování bude pokračovat. O spojení Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra (ZPMV) a Vojenské zdravotní pojišťovny (VoZP) se mluví už delší dobu. 

V Česku je v současnosti vedle dominantní Všeobecné zdravotní pojišťovny sedm zaměstnaneckých a oborových pojišťoven, ZPMV má 1,15 milionu pojištěnců, spojením s VoZP by se přiblížila dvěma milionům. Největší VZP jich má 6,1 milionu.

Návrh zákona o zdravotních pojišťovnách je nyní v podobě věcného záměru, vyplývá z internetové knihovny vládní připravované legislativy. Heger k němu v lednu poznamenal, že norma se snaží dát pojišťovnám "trošku zátěž" v tom, že je bude nutit, aby se chovaly lépe a vstřícněji vůči systému.

Jedním z nástrojů k tomu má být například snaha o "konkurenční možnost, aby ty lepší pojišťovny, které budou fungovat tak, jak to systém potřebuje, vzkvétaly a měly profit. A ty horší, aby nevzkvétaly a časem se musely s těmi lepšími sloučit," řekl Heger před měsícem.

Zdravotní pojišťovny letos vydají o 3,5 miliardy korun víc než vyberou. Vyplývá to ze zdravotně pojistných plánů, které vláda schválila na počátku měsíce. Pojišťovny plánují celkem výdaje 230,663 miliardy, příjmy 227,195 miliardy.

ČTK

tyden.cz, 26. 2. 2012, Rubrika: Politika

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme