Gazdík: Nemůžeme jednat bez jasné důvěry vládě

Rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem

24. 4. 2012

Vládní koalice v nové sestavě má za sebou první test. Ve sněmovně se dnes našlo dost poslanců, kteří prosadili odklad schůze do příští středy. Pro bylo 100 zákonodárců ze 189 přítomných. Dolní komora se ale tento týden sejde ještě jednou v pátek, kdy jí čeká hlasování o vyslovení důvěry stávajícímu kabinetu. A vypadá to, že premiér si vrásky zřejmě dělat nemusí, jak naznačuje i dnešní rozhodování, Karolína Peake dokázala pravděpodobně získat dost poslanců ochotných vládu podpořit, i když jich není tolik, aby dokázali vytvořit poslanecký klub, jak původně žádal předseda ODS Petr Nečas. Petr Gazdík je předseda poslaneckého klubu TOP 09. Dobrý večer.

Hezký dobrý večer vám i posluchačům.

Pane předsedo, proč ten odklad schůze, zkoušeli jste, kolik poslanců podpoří vládní návrh?

Rozhodně ne, my si v současné politické situaci nedokážeme představit, že bychom schvalovali tak důležité zákony jako jsou vrácené zákony Senátem či druhé čtení zákona o církevních restitucích, aniž bychom věděli, zda vláda má ve sněmovně důvěru. Právě proto vláda o tu důvěru požádala a v pátek bude na mimořádné schůzi o ní hlasováno. Pakliže vláda dostane důvěru, jsme připraveni schůzi natáhnout klidně o další týden a nad těmi zákony, nad těmi zákony se zabývat a dotáhnout je dle řádného programu do konce. Ale až v momentě, kdy bude mít vláda jasnou důvěru, aby nikdo, zejména opozice, nemohl zpochybňovat to, že ty zákony byly ve sněmovně projednány ve stavu, kdy vlád nevěděla, zda má nebo nemá důvěru.

Rozumím, že vláda potřebuje napřed tu důvěru, ale k té důvěře potřebuje také hlasy poslanců, dneska jich bylo 100. Bude jich v pátek dost?

Určitě ano, jenom z našeho poslaneckého klubu chyběli, chyběli minimálně tři poslanci, pan ministr Heger, pan ministr Schwarzenberg byli na zahraniční cestě, další, další poslanec byl také na zahraniční cestě se svým výborem. Já se domnívám, že v pátek bude mít vláda dostatek poslanců, kteří jí dají důvěru, aspoň podle předběžných čísel, na druhou stranu je tady potřeba ústavní mechanismus, který jasně řekne, jak na tom vláda ve sněmovně je.

Jak si budete zavazovat zákonodárce, kteří spolupracují s Karolínou Peake, aby vládu podporovali v budoucnosti stabilně, bude nějaká nová koaliční smlouva nebo nějaká jiná smlouva?

To je věcí spíše pana premiéra. Koaliční smlouva není ústavní mechanismus, koaliční smlouva je vypovězena, nicméně ti poslanci, kteří jsou kolem Karolíny Peake, chtějí vládu podporovat na základě toho programu, který ta předchozí koalice měla. My si dovedeme představit, že s nimi uzavřeme, buď jednotlivě dohodu nebo prostě to bude dohoda mezi, mezi paní vicepremiérkou Peake, stranami ODS a TOP 09, a ti poslanci jí prostě podpoří. To je ústavní mechanismus, kdy vláda má nějakou, nějaký svoje programové prohlášení a na základě toho jí poslanci ve sněmovně podpoří, tam nikde není řečeno, že to musí být kluby nebo to, nebo to musí být strany nebo něco takového.

Radek John, předseda Věcí veřejných, řekl v poledních Ozvěnách dne, že poslanci jeho strany nepodpoří církevní restituce, ani pomalejší valorizaci důchodů. A v tomto světle můžete se spolehnout na poslance, kteří sice slibují podporu vicepremiérce Peake, ale přitom dál zůstávají v poslaneckém klubu Věcí veřejných?

Strana Věci veřejné včera ukázala to, co my jsme celý rok a čtvrt cítili, že to není strana, s kterou se dá vládnout, protože neustále mění svoje názory. Pan předseda John se v neděli večer v diskusi s ostatními předsedy koaličních klubů, s panem předsedou Nečasem a s panem předsedou Schwarzenbergem zavázal k tomu, že Věci veřejné podpoří veškeré návrhy, které vláda schválila do 11. dubna. Včera už to bylo jinak. Pana předsedu Johna, myslím si, že už nejde vůbec brát vážně, a já se, upřímně řečeno, divím, že ta vláda byla schopná, schopná takto vládnout takovou dobu, protože Věci veřejné jsou nestabilní stranou. Já věřím, že ta skupina poslanců kolem Karolíny Peake jsou ti lidé, kteří nepraktikovali destrukční politiku Víta Bárty a Radka Johna a že se o ně lze opřít.

Tolik předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík. Děkuji vám.

Rádo se stalo. Hezký večer.

Petr Dudek

Český rozhlas 1 - Radiožurnál, 24. 4. 2012