Gazdík: Ne příliš šťastná výměna

Rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem

27. 6. 2012

Živě jsme teď ve spojení s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 Petrem Gazdíkem. Dobrý večer.

Hezký dobrý večer vám i posluchačům.

Pane Gazdíku, premiér Nečas důrazně dementoval spekulace, že za odvolání ministra Pospíšila mohlo být případné jmenování Lenky Bradáčové vrchní státní zástupkyní v Praze. Co vy považujete za důvod odvolání pna Pospíšila?

Já bych také nerad spekuloval. My každopádně uznáváme, že pan premiér má právo vyměnit kteréhokoliv ministra. Tady tu výměnu nicméně považujeme za ne příliš šťastnou, pan ministr Pospíšil je dle mého názoru i názoru poslaneckého klubu TOP 09 a starostové dobrým ministrem spravedlnosti, má za sebou celou řadu úspěchů. Jaký je skutečný důvod, nevíme. My jsme se dnes prudce ohradili proti tomu, pakliže by to měl být ten důvod a to nejmenování Lenky Bradáčové za vrchní státní zástupkyni v Praze, tak v takovém případě jsme zdvořile vyzvali budoucího ministra spravedlnosti, aby tak učinil, aby zamezil jakékoliv spekulaci, že se tady jedná o snahu nějakým způsobem ovlivňovat justici tak, aby se dál některé kauzy zametaly.

Podle předsedy vaší strany Karla Schwarzenberga je bitva o nezávislá státní zastupitelství dočasně prohraná. Kdo v ní tedy vyhrál?

Já se domnívám, že je zpomalená, že není úplně prohraná. Pan ministr Pospíšil určitě měl reformu justice rozjetou poměrně slušně a jakýkoliv ministr, který přijde nový, než se do toho reformního kursu dostane, než bude pokračovat nějak v tom, než zjistí všechny vazby v poměrně složitém systému justice, tak to určitě bude znamenat nějaký čas, a proto může dojít k zpomalení. Já pevně věřím, že nedojde žádným způsobem k nějakému ovlivňování kauz, aby dál pokračovalo to, jak se pražskému vrchnímu státnímu zastupitelství říkalo vrchní státní zametačství.

Souhlasíte s tou interpretací, že v justici jaksi spolu soupeří dvě skupiny, zatímco ministr, dnes už bývalý ministr Jiří Pospíšil, stal na jedné straně, tak řekněme část Občanské demokratické strany vašeho koaličního partnera, stojí na druhé straně?

Já jsem předsedou poslaneckého klubu a nejsem odborníkem na justici. Neumím úplně posoudit, co se uvnitř justice děje. Nicméně, některé případy, které v poslední letech justice řešila, vyvolávají otazníky. Já věřím, že ta reforma bude pokračovat, že se justice změní k lepšímu, protože naše demokracie bez fungující justice nebude nikdy plnohodnotnou demokracií.

To jistě ne. Vaše strana dnes tedy, jak jste řekl, zdvořile požádala předsedu vlády, zejména příštího ministra spravedlnosti, aby jmenoval Lenku Bradáčovou vrchní státní zástupkyní v Praze. Jak budete reagovat v případě, že se tam nestane?

Já pevně věřím, že se tak stane. Nedovedu si představit, že by se tady návrh vrchního státního zástupce nějakým způsobem zametl pod koberec, že by takto nový ministr spravedlnosti personálně ovlivňoval činnost státního zastupitelství a postavil se proti návrhu vrchního státního zástupce. Věříme, že to koaliční partner a budoucí ministr spravedlnosti vnímá, že činí dle návrhu vrchního státního zástupce. Pakliže by tak neučinil, považujeme to za nejen koaliční problém.

Čili, myslíte, že by se to mohlo řešit na úrovni koalice případně?

Určitě by se to řešilo na úrovni koalice a určitě by se to řešilo i na úrovni vrchního státního zastupitelství.

Tolik předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík. Děkuji a hezký večer.

Hezký večer.

Jan Richter

Český rozhlas 1 - Radiožurnál, 27. 6. 2012

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme