Gazdík: Koaliční smlouvu dohodneme až v lednu

Rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem

12. 12. 2012

Proč dojde k odložení podpisu nové koaliční smlouvy?

Pan předseda Schwarzenberg sdělil jasně koaličním partnerům, že bychom rádi tu věc řádně prodiskutovali. Toho času příliš nezbývá do konce volebního období, takže abychom skutečně mohli prosadit některé priority, tak je teď do poloviny ledna to zapotřebí prodiskutovat.

O jaké priority se jedná, na čem to vázne?

Je to pouze technikálie. Nehledejte v tom politikum. Chceme skutečně probrat každý bod původní koaliční smlouvy, důsledně škrtnout to, co už je splněno, nebo to, co se už nestihne. A o nových prioritách diskutovat s koaličními partnery.

Co byste tedy chtěli vy, myslím TOP 09, vyškrtnout?

Určitě bychom chtěli vyškrtnout církevní restituce nebo rozpočtové určení daní, protože ty už jsou splněny. K těm dalším věcem, co je prioritou, to je na jednání koaliční pracovní komise. Předpokládám, že se dnes nebo zítra sejde a nám, poslancům podá zprávu, na čem se dohodla. Vzhledem k tomu, že jsou Vánoce, tak považuji úvahu pana předsedy, že ne dříve, než polovině ledna se nedobereme konce, za velmi realistickou.

A priority, které byste ve smlouvě chtěli?

Já to nebudu říkat bez toho, než bych s tím seznámil koaliční partnery. Nicméně obecně by to měly být priority, které posunují ekonomický růst. Které budou prvky boje proti korupci – jako například zákon o úřednících, aby každý politik, pokud vstupuje do politické funkce podal daňové přiznání svého majetku a stejně tak při výstupu – to považuji za velmi výrazný protikorupční prvek. Pro nás je také zásadní registr smluv, což se jako protikorupční opatření osvědčilo v sousedním Slovensku. Budeme rádi, když se tato opatření prosadí, nicméně konkrétnosti budeme řešit s koaličními partnery.

prvnizpravy.cz, 12. 12. 2012

Štítky
Osobnosti: Petr Gazdík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme