Dominik Hašek o kandidatuře do Senátu: Už mi nestačí být jen občanem

Do pořadu Kuloáry Napřímo přijal pozvání bývalý hokejový brankář a aktuální kandidát do Senátu za TOP 09 Dominik Hašek. S Bárou Divišovou si povídal mimo jiné i o tom, jaká témata by chtěl v horní komoře Parlamentu prosazovat.

1. 7. 2024

Dominik Hašek se pro kandidaturu do Senátu rozhodl zhruba před dvěma lety. "Už mi nestačí být jen občanem, ale chci být aktivní. Chci být u toho, když se tvoří zákony, když se schvalují zákony. A jako senátor mohu být u toho a to je mým cílem," popsal své důvody.

Do horní komory Parlamentu Hašek kandiduje na Benešovsku. O tom, že je Senát pro něj správnou institucí, nepochybuje. "Myslím, že i Senát může navrhovat zákony a Sněmovna je taky může schvalovat. Tam to je dohromady. Nejenomže Sněmovna schvaluje a Senát buď schválí, nebo to samozřejmě pošle zpátky. Myslím si, že instituce jako Senát je velice důležitá i proto, že například schvaluje ústavní soudce, volí zástupce do rady České televize a tak dále," řekl.

Hašek se chce věnovat hned několika pro něj zásadním tématům. "Řekněme, že první je rozvoj infrastruktury. Dalším je dostupnost do školství, zdravotnictví, to jsou věci, na kterých mi opravdu záleží a které bych těm občanům chtěl dát v tom svém obvodu," uvedl.

Důležité jsou pro Haška i sociální programy pro děti. Jakožto bývalý profesionální sportovec by si přál, aby každé dítě mohlo sportovat, i když je třeba ze znevýhodněné rodiny. "Tohle je pro mě nesmírně důležité a vždycky se těm méně zvýhodněným rodinám nebo těm, kteří to potřebují, budu snažit nějak pomáhat," zdůraznil.

Následně rozšířil své myšlenky, které by chtěl prosazovat, i na celostátní úroveň. "Hrozně mi záleží na bezpečnosti občanů a všechny zákony, které – ať už je budu spolutvořit, nebo je budu schvalovat, nebo naopak neschvalovat, nebo budu oponovat – musí v první řadě brát ohled na bezpečnost našich občanů," pronesl. Jako příklad uvedl co nejdřívější ukončení války na Ukrajině či zastavení nelegální migrace.

Případných slov kritiků, že si pro svůj vstup do politiky vybral až příliš velké sousto, se Hašek nebojí. "Kritika bude, o tom vůbec nepochybuji. Je normální a motivuje člověka lépe pracovat. Takže já na tom nevidím nic špatného. Počítám s tím. Byl jsem zvyklý na kritiku, když jsem chytával. Teď bude také, jen trochu jiná," podotkl.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme