Adamová: Prezident by neměl pošlapávat Ústavu. ČR se mění v ukradený stát

První místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová se netají tím, že do strany vstupovala kvůli Miroslavu Kalouskovi. I když otec zakladatel podpořil v nadcházející volbě na nového šéfa partaje jejího protikandidáta Tomáše Czernina, poslankyně nepřestává věřit ve vlastní vítězství. Pro deník FORUM 24 promluvila o mocenském paktu mezi premiérem a prezidentem i o tom, kde chybovali bývalí předsedové strany.

1. 10. 2019

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) citovala minulý týden ve Sněmovně údajné vzkazy občanů s tím, že byl návrh ústavní žaloby na prezidenta „opoziční a senátní špína“. Chodí vám také nějaké vzkazy?

Samozřejmě. A to už předtím, než bylo samotné projednávání žaloby zahájeno. Jsou to možná stovky e-mailů od občanů, kteří si na rozdíl od toho, co říkala paní ministryně, myslí, že je důležité, aby se ústavní žaloba dostala k soudu.

V dolní komoře žaloba nakonec neprošla. Jaký vzkaz to je občanům?

Ten zásadní vzkaz je, že pokud si opravdu chceme říkat právní stát, aby tady právo fungovalo pro všechny stejně, tak musíme ctít, že nikdo včetně prezidenta republiky není nad zákonem. Naopak by měl jít sám prezident republiky příkladem občanům a chovat se obezřetně. Ústavu žádným způsobem nepošlapávat, nepřekrucovat a nevykládat nikterak alternativě. Navíc se naprosto drtivá většina ústavních právníků shodovala na tom, že žaloba byla opodstatněná. My nejsme v roli těch, kteří měli rozhodovat, jestli byla ze strany prezidenta Ústava porušována, to může udělat jenom Ústavní soud. Pouze můžeme zabraňovat tomu, jestli bude soud vůbec rozhodovat.

Ale podle vyjádření jeho hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka k hrubému porušení Ústavy nedošlo. Proč myslíte, že se tedy Miloš Zeman nechtěl u soudu očistit?

Panu prezidentovi samozřejmě velmi záleží na tom, aby se nedostalo na rozhodování, protože si je podle mě i vědom, že Ústavu porušuje. Dělá to možná i s určitým zalíbením, protože se mu obzvláště v druhém volebním období zalíbila role vládce, který si nakládá s politickou scénou podle svého. A umožňuje mu to právě i slabý premiér, který nebyl ochoten na něj podat kompetenční žalobu. Předem odmítal, že by k tomuto kroku přistoupil, protože se potřebují vzájemně. A také je to čitelné vzhledem k tomu, jakým partajím teď prezident fandí, což jsou komunisté a SPD, extrémní strany. Dlouhodobě je protežuje a chodí na jejich sjezdy.

Pan Zeman přistoupil k tématu migrace právě před druhou prezidentskou volbou, kdy nevypadaly jeho volební preference moc dobře. Myslíte, že pouze hledal téma, nebo tomu i sám věřil?

Tak pan prezident je zdatný politik a umí číst, kde je možné vyvolat emoci ve společnosti. A pokud je něco štěpícím tématem, tak toho okamžitě využije. A migrace je právě jedním z těch témat vzbuzujících silné emoce a často velmi černobílé vidění. Zdatně toho využil ve svůj prospěch.

Jaké jsou jeho hlavní motivy?

Jak vidno, on chce být opravdu daleko silnějším, než jaké mu dává Ústava pravomoci. A ohánět se v tu chvíli tím, že byl přímo zvolen občany, je velmi falešné. To jej nestaví přímo nad zákon a žádným způsobem nepozměňuje, že se ho týká dodržování zákonů stejně jako vás, mě a každého z deseti a půl milionu občanů České republiky.

Zmínila jste i spojenectví mezi prezidentem a premiérem. Kde tkví podle vás prvopočátek této spolupráce? V minulosti Zeman Babišem opovrhoval, a ten zase v první prezidentské volbě podpořil Karla Schwarzenberga s tím, že je pro něj Zeman nepřijatelný.

Tak i pan Babiš je velmi pružný ve svých názorech a postojích. Oba jsou cyničtí pragmatici. Pan předseda vlády dobře chápe, že jestliže je pan prezident s podporou velké části společnosti, tak mu spojenectví s ním pomáhá spíše, než kdyby s ním byl v rozporu. Samozřejmě k tomu přibývaly i ty další důvody. V poslední době jsme například slyšeli slova o abolici, ale myslím si, že to premiérovi do karet nehrálo. Ale dlouhodobě je pro něj nějaká spolupráce s panem Zemanem důležitá.

Kde se možná neshodnou, je dostavba Dukovan. Hrad má zájem na tom, aby dostavbu jaderné elektrárny provedla ruská strana, a premiér se o tom zdráhá rozhodnout. Na Twitteru jste uvedla, že se tomu musí zabránit…

Doufám, že se podaří zabránit tomu, aby to byli Rusové, protože nechci, aby to u nás dopadlo podobně jako v orbánovském Maďarsku.

Jak moc jsou tady ruské vlivy silné?

Rozhodně jde o hybridní válku, tak to ostatně odborníci včetně generála Pavla pojmenovávají. Jde zkrátka o vedení války pomocí prostředků, které nejsou úplně konvenční. Když se podíváte na éru vládnutí Vladimira Putina, tak on se vůbec netají svým obdivem k Sovětskému svazu. Ostatně on sám v službách KGB začínal. Snaží se rozšiřovat svou éru vlivu, protože Rusko není příliš ekonomicky významná země a je zcela závislé na přírodních zdrojích, které má. O demokracii se tam dávno nedá mluvit. A když to vezmu z hlediska řízení, tak je zcela autoritářské. Takže Evropská unie jako soused mu příliš nevyhovuje a snaží se ji rozkládat právě i skrze takové spojence, jako je prezident Zeman.

Dochází k rozkládání demokracie i v ČR? Z úst nejvyšších ústavních činitelů můžeme slyšet útoky na neziskové organizace nebo odklon od EU či NATO, kam jsme se dříve snažili dostat. Nejde o popření polistopadového vývoje?

Bohužel ano. Čím dál více začíná pro Českou republiku platit pojem ,,ukradený stát“, který se používal na Slovensku v době mečiarismu. Velmi se k tomu blížíme a zejména zmiňované výroky o abolici podrývají důvěru lidí v právní stát, který je jedním ze základů demokracie. Pokud má ovšem fungovat, musí být zaručena i rovnost občanů před zákonem.

Když byl před 20 let obviněn tehdejší člen Zemanovy vlády ministr financí Svoboda, tak ho okamžitě odvolal, aby předešel domněnkám veřejnosti, že se bude jinak měřit členům vlády a jinak prostým občanům. Dochází dnes ke dvojímu metru?

Od samotného začátku jako TOP 09 říkáme, že premiérem nemá být trestně stíhaná osoba, protože jakékoliv rozhodnutí, které učiní orgány činné v trestním řízení, bude vždy vzbuzovat pochybnosti. Ve chvíli, kdy jste ve výkonné exekutivní funkci, spadá pod vás ministerstvo spravedlnosti a máte určité pravomoci směrem k policii, tak jste v obrovském střetu zájmů.

Může dnes běžný občan věřit tomu, že se tady dá objednat zastavení trestního stíhání?

Pan premiér tvrdil, že se tady dá objednat zahájení trestního stíhání. Ale najednou, když se zastavuje jeho vlastní, tak tato slova mírní. Samotný základ je v politické kultuře, která je zde už několik let posunuta do nepřípustných mezí. Opravdu se má odstupovat za daleko menší prohřešky.

Na druhou stranu tu nemají strany dostatek mandátů, aby hnutí ANO dovedly konkurovat. Proč se přestalo dařit samotné TOP 09?

Bylo to více věcí… Například naše účast ve vládě během probíhající ekonomické krize, protože nutná řešení nebyla často populární, a navíc ne vždy dobře odkomunikovaná. A myslím, že bylo také chybou rozpojení se STAN. Tehdy se jednalo o nápad zakladatelů, a pokud se v něm nepodařilo pokračovat, tak se to samozřejmě ve volebním výsledku projevilo. Dnes jsme dva nejmenší kluby v Poslanecké sněmovně a ta síla je tomu odpovídající.

Jako hlavní důvod rozpadu byl uváděn názorový rozpor mezi tehdejšími předsedy. Dnes se netajíte tím, že obnovení spojenectví je i jedním z bodů vašeho programu na kandidaturu do čela strany. Ale co kdybyste skončila jako místopředsedkyně Tomáše Czernina?

Já se teď soustředím na souboj o předsedu strany. A myslím si, že by měl mít každý předseda určitou výsadu promlouvat do složení týmu, který povede. Tak, aby nebyl generálem obklíčeným svými vojáky. Nevolíme jednoho spasitele, ale celý tým. A samozřejmě pokud vyhraji, a já věřím, že vyhraji, proto do toho souboje jdu, tak uvítám pana Czernina v tomto týmu.

Ale v předsednictvu jste již čtvrtý rok. Co chcete nyní dělat jinak?

Tak každý máme svůj vlastní styl politiky a orgánů, kterým předsedáme. Můj je směrem k tomu, abychom byli čitelní na politické scéně a neuhnuli ze svých zásad a principů, které zastáváme. Ať už je to prozápadní orientace nebo úcta k právnímu státu a demokracii jako takové. Na těchto principech je neustále potřeba stavět a neodklánět se od nich. A i vzhledem k tomu, že jsem mladší generace než moji kolegové předchůdci, vnímám důležitost nestavět se k probíhajícím změnám jako k hrozbám, ale výzvám.

Nedařilo se vám to prosazovat už z pozice první místopředsedkyně?

Každý tým má vždycky svého lídra a já jsem přesvědčená, že ten dost udává i tón tomu, jak dále funguje zbytek. A to je určitá odpovědnost, kterou sebou musí nést. Takže bych byla ráda, kdybychom fungovali více týmově, než jsme fungovali doposud. Což se možná v tomto směru trochu nedařilo ani jednomu z předchůdců. Zejména tím myslím pana Kalouska a Pospíšila, během vedení strany panem Schwarzenbergem jsem v předsednictvu nebyla.

Zmiňujete pana Schwarzenberga. Má váš protikandidát Tomáš Czernin oživit auru modré krve, kdy byla strana na svém vrcholu?

Nelze je úplně čistě srovnávat. Karla Schwarzenberga si nesmírně vážím a je pro mě velkým vzorem v mnoha ohledech. Je to skutečný státník. Škoda že nebyl tehdy zvolen prezidentem, to by tady všechno vypadalo úplně jinak. Každopádně je každý z nich unikát. Nemyslím si, že si lze myslet, že nahradíme jednoho druhým a bude to fungovat úplně stejně. Tak to nefunguje.

Pan senátor Czernin řekl na vaši adresu, že jste symbolem ustrnutí strany….

Mě tyhle ty jeho výroky mrzely, protože i on je v současném předsednictvu. Takže pokud on chce hodnotit současné vedení, tak by měl být schopen na tom nacházet i svůj díl odpovědnosti. Ale sama si nemyslím, že strana ustrnula. Naopak se nám v těch posledních dvou letech podařilo navázat znovu spolupráci s dalšími stranami, což považuji za klíčové. Tříštění sil vždycky nahrává pouze těm, kteří jsou aktuálně silní.

O vaší kandidatuře se spekulovalo již před minulým sněmem, ale jako hlavní protiargument bylo uvedeno založení rodiny. Chcete nyní inspirovat ženy, že se dá skloubit mateřství a kariéra?

V případě, že se tak stane, tak jsem na to samozřejmě s velkou podporou mého manžela připravena. Myslím si, že tady i takovéto vzory chybí a potřebujeme je.

Kdo je pro vás symbolem úspěšné ženy?

Určitě Angela Merkel.

A co žena v čele státu? Napadá vás dáma, která by mohla v příští volbě nahradit pana Zemana?

Určitě, ale nebudu teď jmenovat, protože tím bych jí teď rozhodně nepomohla. Ale myslím si, že by bylo skvělé, kdyby byla v boji o další prezidenturu nějaká velmi silná žena, která by měla velkou šanci uspět. Mohla by být také obratem v tom, jakým způsobem je prezidentský mandát nyní vykonáván.

Vraťme se ještě zpátky k parlamentní politice. Častou výtkou možného spojení sněmovních stran je, že by se strany spojovaly pouze proti vládě Andreje Babiše. Mají se, ale spojit i pro co?

Určitě bychom se měli spojovat pro obnovu důvěry v právní stát. A obecně pak důvěru lidí ve spravedlnost s tím, že politika se nedělá jako líbivá snaha zakoupit si legální korupcí určité typy voličů, ale skutečně s ohledem na budoucí generace. Pro mě samotnou jsou klíčová témata naše západní směřování a k tomu vnímám jako důležité přijmout euro. Ale jsem si vědomá toho, že je to i štěpící téma v rámci opozice. Naopak v mnoha věcech se shodneme a na tom bychom měli být schopni stavět. Tak, abychom dělali politiku pro současnost a budoucnost, nejenom se neustále ohlíželi do minulosti.

Zdroj: Forum24, Dominika Jeřábková, 1.10.2019

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme