Adamová: Krvácí statisíce podnikatelů, vláda je nechává ekonomicky zemřít

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová ostře kritizuje vládu za to, jakým způsobem přistoupila k pomoci lidem, kteří přišli o příjmy a výdělky kvůli uzavřeným provozům. „Statisíce jich krvácí a hrozí jim krach. Je nutné zastavit tohle krvácení a nenechat je ekonomicky zemřít. Vláda ale sveřepě trvá na svém postoji, že žádné přímé kompenzace nebudou. Dnes oznámených patnáct tisíc měsíčně je aspoň něco, ale je to pro mnohé strašně málo,“ říká pro INFO.CZ.

27. 3. 2020

Co jste čekala od dnešní schůzky opozice s premiérem a do jaké míry se tato očekávání naplnila?

Na schůzku jsem šla s požadavkem jasné odpovědi na otázku, jak budou odškodněni podnikatelé a živnostníci, kteří museli ze dne na den zavřít své provozy kvůli nařízení vlády. Statisíce jich nyní krvácí a hrozí jim krach. Je nutné zastavit tohle krvácení a nenechat je ekonomicky zemřít. Vláda ale sveřepě trvá na svém postoji, že žádné přímé kompenzace nebudou. Dnes oznámených patnáct tisíc měsíčně je aspoň něco, ale je to pro mnohé strašně málo.

Aktuální opatření stanovující pravidla pro pohyb lidí a fungování obchodů vydalo ministerstvo zdravotnictví, namísto krizového zákona byl použit zákon o ochraně veřejného zdraví. Podle opozice a některých právníků kvůli tomu, aby živnostníci nemohli žádat o odškodnění. Co na to premiér říkal?

Premiér tvrdil, že ani podle krizového zákona nemají mít živnostníci nárok na odškodnění. To je ale výklad zákona, se kterým absolutně nesouhlasím. Právníci se shodují, že nárok dle krizového zákona vzniká. Vláda se tímto snaží zadupat do země statisíce lidí. TOP 09 ty lidi nechce nechat ve štychu. Platí daně, od státu většinou nic nemají a ani nechtějí, ten se k nim teď nemůže otočit zády.

Andrej Babiš opozici vyzval ke spolupráci. Koalice ale ve sněmovně prakticky všechny návrhy opozice zamítla. Jak to tedy s tou spoluprácí podle vás je?

Typický Andrej Babiš – slova a činy jsou u něj velmi často v rozporu. Jeho srdceryvný projev zakončený modlitbou byla typická ukázka pokrytectví. Stejně jako hodili přes palubu všechny hospodské, provozovatele kulturních či sportovních zařízení, obchody a další, vykašlali se i na rodiče, kteří jsou nuceně doma s dětmi na ošetřovném.

Chtěli jsme pro ně osmdesát procent ze mzdy místo šedesáti procent, protože jinak lidé spadnou stejně do dávek hmotné nouze. Pani ministryně Maláčová však řekla, že bude monitorovat, kolik lidí skončí na dávkách, a až když jich bude hodně, svolí k zvýšení této dávky. Čekat, až lidi skončí v obrovských problémech a až pak je začít řešit místo toho, abychom se jim snažili předejít, je nehoráznost.

Jak vlastně hodnotíte způsob, kterým vláda pomáhá ohroženým skupinám obyvatel, tedy těm, kteří přišli kvůli nouzovému stavu o tržby, příjem, o práci…? Jsou ta opatření vlády dostatečná?

Vládě jsme už navrhli desítku opatření pro podnikatele a živnostníky, předložili jsme změny k ošetřovnému, komunikujeme s ministry napřímo, ale vláda z toho využila jen několik málo z nich. A naše pozměňovací návrhy k ošetřovnému zamítli. Pomoc musí být promyšlená, ale zároveň rychlá. Pokud zavřou statisíce živnostníků a podnikatelů své provozovny, položí to českou ekonomiku na lopatky na mnohem delší dobu. Musí jít o udržení živností. Půjčky jsou fajn, ale znovu opakuji – přímé kompenzace musí být na prvním místě.

A které skupiny obyvatel považujete v danou chvíli za nejohroženější a co by pro ně vláda měla udělat?

Ohrožení jsou živnostníci, kteří přišli o veškeré příjmy doslova ze dne na den, ale samozřejmě i samoživitelky, pro které je 60 procent mzdy na ošetřovném prostě málo, protože nemají úspory, ze kterých by přečkaly nejhorší. O práci začnou přicházet lidé různých profesí. Účinná pomoc je nyní pro rodiče dětí vyšší ošetřovné, aby nekončili na dávkách či v dluzích. Pro podnikatele krom již přijatých opatření, která jsme podpořili, se budu opakovat, ale jde hlavně o přímé kompenzace.

Jak to dopadlo s nominacemi opozice do krizového štábu?

Pánové Babiš a Prymula se v rámci toho jednání vyjádřili, že by mohli být přizváni nominanti všech stran.

Co čekáte od příštích dnů? Mluvili jste s premiérem také o tom, co vláda, případně krizový štáb, chystá? Jaké jsou základní scénáře a na co se mají lidé připravit?

Klíčové je více testovat. Vláda slibuje, že se tohle výrazně zlepší.

Kdy se podle vás otevřou školy?

To je dnes těžké odhadovat. Nejsem v krizovém štábu, abych měla dostatek informací, které jsou pro posouzení potřeba.

Řada živnostníků tvrdí, že vydrží bez tržeb a příjmů maximálně dva, možná tři měsíce. Nakolik je ale podle vás realistické, že to všechno nebude trvat déle?

Chcete po mě věštění z křišťálové koule, respektive z informaci, které vláda ani ústřední krizový štáb neposkytují. Od samého začátku koronavirové krize v Česku a od přijetí prvních opatření po vládě žádáme komunikaci scénářů vývoje, s nimiž operuje. Je jasné, že jsou spíše orientační, ale lidé mají právo vědět, co se musí stát, aby se opatření měnila (ať už přitvrzovala, nebo uvolňovala).

Informační deficit je v tomto ohledu obrovský. Žádala jsem opakovaně o jejich poskytování na schůzkách s premiérem i ve sněmovně. Uzavření hranic, celostátní karanténa, zákaz prodeje a další – to jsou tak zásadní zásahy do práv lidí, že musí být pečlivě vysvětlováno, co se stane, když nebudou učiněna, a co se musí stát, aby byla rušena.

Zdroj: Info.cz, Vratislav Dostál, 26.3.2020

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme