Adamová: Každá strana musí mít ve výborech zastoupení

9. 11. 2017

(editovaný přepis rozhovoru s místopředsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou)

moderátor

Jak chcete, coby zástupkyně jedné z menších stran ve sněmovně, dosáhnout toho, aby právě i menší strany měly zastoupení v klíčových výborech, na které by nedosáhly? 

Markéta Pekarová Adamová, místopředsedkyně TOP 09

Je nutné toho dosáhnout jednáním s ostatními stranami. Na ranním jednání, které dnes proběhlo na popud Pirátů s dalšími partnery, jako ODS a STAN, jsme se shodli na tom, že volební komise, mandátový a imunitní výbor, ale i bezpečnostní výbor musí mít z povahy věci zastoupení všech stran. Už minulý týden, kdy jsme jednali samostatně jak s ČSSD, tak s KDU-ČSL, i tyto dvě strany potvrdily, že s tímto přístupem souzní, protože tady ještě nikdy nebyla situace taková, že by bylo ve sněmovně tolik poslaneckých klubů. Tudíž je nutné najít cestu, abychom všichni v těchto výborech a volební komisi měli své zastoupení.

moderátor

Je tady ale určitý jednací a volební řád. Jsou tady určité vzorce, podle kterých se bude postupovat a které tomu, o čem mluvíte, nenahrávají. Vidíte nějakou cestu?

Markéta Pekarová Adamová, místopředsedkyně TOP 09

Cestou je zvýšení počtu členů výboru. Když budeme trvat na principu, kdy mandátový a imunitní výbor projednává věci neveřejně a ani jako poslanci bychom se jich nemohli účastnit, tak bychom pak nevěděli, o čem máme hlasovat. Je tak logické, že nemůžeme připustit, abychom tam nebyli zastoupeni. To není z povahy jednání tohoto výboru a v rámci dalších postupů sněmovny vůbec akceptovatelné. Takže cesta je přes zvýšení počtu členů a dohodu s ostatními sněmovními kluby.

moderátor

Nabídnu Vám jedno řešení, o kterém mluvil Jan Farský, který se odvolával na článek 7 volebního řádu, podle kterého se při rozdělování jednotlivých postů ve výborech postupuje. V tom článku se píše: „Sdružování klubů a poslanců pro volby podle tohoto volebního řádu je přípustné.“ Podle Jana Farského může mít právě sdružování pro konkrétní volbu ve svém důsledku dopad, jak dosáhnou na jednotlivé posty i zástupci menších stran. Je to cesta? 

Markéta Pekarová Adamová, místopředsedkyně TOP 09

Je to určitě cesta, kterou jsme na dnešním jednání probírali, na které jsme se shodli a budeme tímto stylem postupovat. Takže můžu jenom potvrdit slova pana Farského, že to je pro nás variantou, jak postupovat.

moderátor

Co by to v praxi znamenalo? Chápu správně, že by potom do vzorce nebyly započítávány jednotlivé menší kluby, ale bylo by počítáno s větším počtem poslanců, protože byste vytvořili volební sdružení?

Markéta Pekarová Adamová, místopředsedkyně TOP 09

Je to jedna z možností. Říkáme ale, že lepší cesta by byla, kdybychom všichni měli ve výboru zastoupení. Je to samozřejmě o jednání se stranami, které zatím tuto cestu odmítají, to znamená především s vítězem voleb. Ten zatím stanovil, že jsou pro něj tyto věci nepřekročitelné. Myslím si ale, že bychom měli takové jednání ještě dále vést. Přece jenom máme do ustavující schůze relativně čas se tím zabývat. Pokud bychom samozřejmě neměli jiné možnosti, tak je sdružování variantou, která připadá v úvahu.

moderátor

Potom by vás tedy bylo 42 a tím pádem by na celý blok podle rozpočtu vyšel větší počet zástupců výborů a vy už byste si je rozdělili.

Markéta Pekarová Adamová, místopředsedkyně TOP 09

Přesně tak, taková možnost tu je.

moderátor

Jakým způsobem chcete do čela výboru prosadit Karla Schwarzenberga?

Markéta Pekarová Adamová, místopředsedkyně TOP 09

Samozřejmě je to opět o jednáních, která vedeme. Ve chvíli, kdy tady máme možnosti a chápeme, že síla sedmi hlasů, které jako TOP 09 ve sněmovně máme, není velká, tak je to o vzájemné podpoře jednotlivých kandidátů na tyto posty. Na post předsedy zahraničního výboru jsme nabídli pokračování Karla Schwarzenberga, protože byl předsedou už v tomto skončeném volebním období. Myslíme si, že reputace, kterou by díky tomu výbor v zahraničí získal, by byla násobně vyšší, vzhledem k jeho světovému renomé. Myslím, že to je v takovém případě vysoká karta. Nicméně jsme si vědomi toho, že jsou to vyjednávání, kdy budeme zároveň podporovat třeba do bezpečnostního výboru nebo obranného výboru kandidáty jiných partnerských stran, se kterými vyjednáváme. Toto jsou běžná jednání, která teď probíhají. Bude to ještě dlouhá cesta. Teď jsme v počátcích toho, abychom byli schopni dát konkrétní jména na konkrétní pozice z jednotlivých stran. Jednání budou muset ještě probíhat. 

moderátor

Z řad opozičních stran ještě nezaznělo jméno konkrétního adepta na post šéfa mandátového a imunitního výboru. Velmi silně kritizujete, že by ten výbor měl zbýt na hnutí ANO. Jenom Jan Bartošek z KDU-ČSL připustil, že by se KDU-ČSL mohla ujmout toho postu. To by bylo pro TOP 09 přijatelné? 

Markéta Pekarová Adamová, místopředsedkyně TOP 09

Na dnešním ranním jednání jsme se s přítomnými stranami shodli, že je nutné, aby předsedou tohoto výboru byl někdo z opozičních stran. Sice tam padala konkrétní jména, ale nebyly přítomny všechny opoziční strany, které se alespoň tváří opozičními být. Takže to je otázkou opět další jednání. Pokud bude mít zájem KDU-ČSL, tak si umím představit, že je TOP 09 je podpoří. 

moderátor

Na brífinku po ranním jednání jste říkala, že se Petr Fiala zeptal, kdo by ho podpořil ve volbě předsedy sněmovny. On říkal, že ta otázka nepadla. Jak to bylo? Jak se k tomu staví TOP 09? 

Markéta Pekarová Adamová, místopředsedkyně TOP 09

Samozřejmě, že jsme v ten moment řešili i scénář, který nabízí TOP 09 už od minulého týdne. To znamená, jak zablokovat volbu předsedy sněmovny. V tu chvíli padala i druhá varianta, volba pana Fialy. Je pravdou, že to byla pouze jedna z mnoha otázek, které dnes zazněly. Pokud pan Fiala v rámci toho jednání nechtěl přesvědčovat své kolegy o tom, aby jej podpořili, tak jsem to vnímala tak, že v tu chvíli stojí o podporu. To je ale věc, která už probíhá několik dnů. Samozřejmě se bavíme i o tom, jakým způsobem se při volbě předsedy zachovat. Stále trváme na tom, že nejlepší cestou, jak nasvítit to, kdo chce menšinovou vládu Andreje Babiše, je neumožnit volbu předsedy a donutit jej k tomu, aby přinesl 101 hlasů a konkrétně ukázal, kdo bude podporovat jeho menšinovou vládu. Když to nechce prezident, tak by to měli chtít aspoň poslanci. 

moderátor

Ve své strategii očividně podporu nemáte. Samozřejmě se ukáže 20. listopadu. Pokud ta strategie neprojde, jaké je potom pořadí jmen z výběru pan Vondráček za hnutí ANO, Petr Fiala a případně někdo třetí? Jak byste to seřadila z pohledu priorit TOP 09?

Markéta Pekarová Adamová, místopředsedkyně TOP 09

Pokud naši nabídku, kterou dáváme na stůl, ostatní strany nevyslyší, tak není pro TOP 09 o čem váhat a podpoříme Petra Fialu. V tu chvíli samozřejmě nebudeme podporovat kandidáta za hnutí ANO, který je jednoznačně cestou k podpoře menšinové vlády.

moderátor

Šance na nalezení dohody na nějakém kompromisním jménu, jak to navrhovala ČSSD, je? Nebo to je neprůchozí cesta?

Markéta Pekarová Adamová, místopředsedkyně TOP 09

Mně přijde, že to je ne příliš vážně míněná cesta, protože když jsme s ČSSD jednali, tak vůbec takováto varianta nepadla. Takže je to jenom vzkaz do médií, možná vypuštění balónku a čekání na reakce. Nevěřím, že by teď mohl být na stole ještě tento scénář. Nechtěli bychom, aby se ta volba tříštila ještě dalším jménem, protože pak je mnohem méně pravděpodobné, že uspěje kdokoliv jiný než právě pan Vondráček. 

Zdroj: ČT24, 8. 11. 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme