Ing. Jan Horník

Kandidát na hejtmana Karlovarského kraje

Jan Horník se narodil 19. 3.1954 v Mariánských Lázních. S rodiči se přestěhoval do Karlových Varů, kde vystudoval gymnázium. V roce 1980 dokončil studium Vysoké školy zemědělské v Praze a po ukončení studia pracoval jako projektant v Agroprojektu.

Přestěhoval se na Boží Dar, kde nejprve pracoval v dělnických profesích, poté jako vedoucí lyžařského areálu u TJ Jáchymov. Před listopadem 1989 vedl pobočku JZD Chýně. Po listopadu 1989 výrazně přispěl k osamostatnění obce Boží Dar, v březnu 1990 byl zvolen jejím starostou, kterým je dodnes.

Na podzim roku 2004 byl zvolen senátorem za volební obvod č. 1 Karlovy Vary a vstoupil do Klubu otevřené demokracie (od ledna 2009 senátní Klub TOP 09 a Starostové). V letech 1992–2004 byl členem ODA. V lednu 2009 se stal členem hnutí Starostové a nezávislí a byl zvolen do jeho celostátního výboru. V devadesátých letech byl jedním z iniciátorů založení Sdružení měst a obcí Krušné hory–Západ a následně jeho aktivní člen. V průběhu let byl iniciátorem založení několika sdružení a svazků měst a obcí, ziskových i neziskových organizací ve veřejném sektoru, ale i např. občanské iniciativy na ochranu přírody a životního prostředí.

Jan Horník je podruhé ženatý. Z prvního manželství má dospělou dceru Michaelu. S manželkou Martinou vychovává dva syny, Daniela (1991) a Sebastiana (2003). Baví jej příroda, sport – lyžování a je zakladatelem skateboardové asociace v tehdejším Československu.

Rozhovory a komentáře

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme