Silvestrovská setkávání na Velké Javořině

4. 1. 2012

Silvestrovská setkávání na Velké Javořině se stala již tradicí, tento rok proběhlo, pokud se nepletu, již po devatenácté. Jako člen přípravného výboru Javořinských slavností – který shromažďuje zástupce měst a obcí z obou stran hranice (České a Slovenské republiky) a jehož úkolem je organizovat Javořinské slavnosti - jsem se letošního ročníku zúčastnil a byl jsem mile překvapen – nejen nádherným počasím, což poslední léta nebylo, ale také velkou – rok od roku rostoucí účastí.

A když byly položeny květy u Mohyly přátelství a zapálena vatra, tak jsem přemýšlel o tom, co tolik lidí na toto památné místo česko - slovenské vzájemnosti přivádí. Velkou motivací je samozřejmě turistický a sportovní výkon v nádherné přírodě, ale myslím, že toto setkání má i hlubší symbolický smysl. Je to spontánní a dobrovolná prezentace současných dobrých, přátelských a kulturních vztahů v našich pohraničních krajích.

Oba národy – tím, že se osamostatnily, jako by se zbavily traumat, která vznikla z různých důvodů a příčin léty strávenými ve společném státě. Slováci měli např. pocit, že se k nim chováme jako starší dominantní bratr, my zase, že jsou nám za naši až příliš štědrou pomoc a podporu málo vděčni atd. A ukazuje se, že takto očištěni, dokážeme žít vedle sebe a spolu na daleko lepší kvalitativní úrovni. A právě taková neformální setkání to potvrzují.

Říká se, že člověk si své přátele vybírá - na rozdíl od sourozenců, kteří jsou mu dáni. Tyto vztahy založené na svobodném výběru, mohou být daleko lepší a pevnější. A myslím, že tak je to i s námi, dnes jako přátelé a sousedi máme k sobě blíže, než když jsme byli bratři.

Evžen Uher

V Uherském hradišti 4. ledna 2012

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme