Pracovní místa? Bez spolupráce to nepůjde

13. 3. 2012

Pokud politik prohlásí, že se zasadí o tvorbu pracovních míst, je nutné okamžitě zbystřit pozornost a bedlivě zkoumat, jak to myslí. Je totiž obecně známo, že „pracovní náplní“ politika je veřejná správa, a tvorba pracovních míst je věcí podnikatele. Jaké dopady pak mají taková silná slova a zásahy do přirozených kompetencí druhých? Naopak, v moci a dikci politika je vytváření podmínek a přívětivého prostředí pro podnikání, které pak nová místa vytváří.

Jsem přesvědčen, že přímá tvorba pracovních příležitostí veřejnou správou je těžce proveditelná, drahá, neefektivní, umělá a málo účinná. Naopak, v moci a dikci politika je vytváření podmínek a přívětivého prostředí pro podnikání, které pak nová místa vytváří. Pokud se politik zaměří na vytváření příznivého klimatu, výsledky se zákonitě dostaví. V tomto procesu hraje velkou roli vztah politik – podnikatel. Tato vazba bývá mnohdy démonizována, pokud politik „mluví“ s podnikatelem, kdekdo za tím vidí něco podezřelého, ne-li hned korupci a úplatky, tunel... Proto je nutné tento vztah pročistit, vyjasnit a uvést na správnou míru.

Co oba „partnery“ spojuje, a v čem jsou rizika jejich vztahu? Myslím, že je to společný cíl, společná starost o blaho občanů. Jenže u každého z jiného úhlu pohledu. Podnikatel nabízí práci, politik se stará o to, aby občan žil v bezpečí, v čistém a kulturním prostředí, aby mohl pečovat o rodinu, vzdělávat se, smysluplně využívat svůj volný čas, rozvíjet svoji osobnost atd.

Pokud mají společný cíl, je logické a nutné aby se spolu „bavili.“ Nesmí si ale navzájem zaměňovat své role, nesmí si vstupovat do kompetencí, každý se musí starat o své a navzájem se podporovat. Je-li vztah podnikatel-politik položen a postaven na tomto základě, je to vztah zdravý, který odolává chorobám typu korupce, klientelismus atd.

Žádejme tedy po slibujícím politikovi, ať nám sdělí, kterou formu podpory podnikání má na mysli. Zvláště když na příkladu sousedního Slovenska vidíme, jak silný vliv na voliče tento argument může mít.

Mgr. Evžen Uher

předseda TOP 09 ve Zlínském kraji

13. 3. 2012, Zlín

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme