Nefér zdravotnictví v kraji? Řešením je DRG.

1. 3. 2012

Léta se o tom mluví, kdekdo to kritizuje, ale dosud nikdo nepředložil objektivní data, jak to skutečně je. Řeč je o výrazně rozdílných úhradách zdravotních pojišťoven za péči o jejich pojištěnce podle místa bydliště. V HN 27. 2. 2012 byla dle dat MZČR zveřejněna tabulka s pořadím krajů podle průměrné roční platby všech zdravotních pojišťoven na jednoho pojištěnce, očištěná od vlivu věku.

A tak se obyvatelé Zlínského kraje mohou dozvědět, že si „ zasloužili“ předposlední místo. Že hůře na tom je jen Karlovarský kraj. Přitom do solidárního systému zdravotního pojištění přispívají stejně.

Takto výrazné rozdíly v úhradách za zdravotní péči již mají dopad na zdraví a kvalitu života. Ovlivňují dostupnost a kvalitu zdravotní péče.  A tak například Pražané mají v šanci na dožití se požehnaného věku několik let k dobru, oproti nám ve Zlínském kraji.

Kladu si otázku, proč představitelé kraje, opakovaně tuto situaci kritizující, neudělali maximum pro zvrácení tohoto negativního trendu? Již několik let je k dispozici systém DRG, který umí objektivně vyčíslit a porovnat rozdíly ve srovnatelných segmentech zdravotní péče.  Umí přesně ukázat rozdíl v úhradě např. za operaci žlučníku ve Zlíně a v Praze.

Bohužel kraj, který je zřizovatelem nemocnic a je zodpovědný za dostupnost zdravotní péče, této možnosti dosud nevyužil. Nemocnice si nedokážou správně říci o spravedlivou úhradu. Velmi malá či nulová angažovanost kraje v jednání se zdravotními pojišťovnami, v přístupu a řízení spravovaných nemocnic, zakonzervovala výše uvedený diskriminující stav.

Je to tím smutnější, pokud se podíváme v tabulce o řádek výše. Jihočeský kraj má obdobné úhrady jako Zlínský kraj. Stav a finanční zdraví jihočeských nemocnic je však oproti těm zlínským zásadně jiný. V hodnocení kvality, finančního zdraví, spokojenosti pacientů a zaměstnanců patří většina nemocnic jihočeského kraje ke špičce v rámci celé ČR, a to i ve srovnání s fakultními nemocnicemi (viz projekt Nejlepší nemocnice). Angažovanost Jihočeského kraje, a to zejména v minulém volebním období, byla naprosto ukázková a vedla ke zvratu obdobného marasmu nemocnic, jaký nyní trvá ve většině nemocnic Zlínského kraje.

prim. MUDr. Lenka Mergenthalová, MBA

krajská garantka TOP 09 pro oblast zdravotnictví

 

Přílohy

Kolik stojí pacient?
Praha 22 814 Liberecký kraj 19 289
Středočeský kraj 21 369 Jihomoravský kraj 19 277
Moravskoslezský kraj 20 717 Vysočina 19 256
Olomoucký kraj 20 429 Plzeňský kraj 19 174
Pardubický kraj 20 194 Jihočeský kraj 18 587
Česko 19 883 Zlínský kraj 18 576
Ústecký kraj 19 554 Karlovarský kraj 15 665

Tabulka - Roční průměrné platby všech pojišťoven na jednoho pojištence (v Kč), očištěné od vlivu věku. Zdroj: MF Dnes

K čemu je DRG dobré?

DRG není ničím více ani méně, než klasifikačním systémem, tedy nástrojem který vytváří omezený počet klinicky a ekonomicky homogenních skupin případů (DRG) a umožňuje porovnávat relativní náročnost na zdroje (aproximovanou výší nákladů) u případů, zařazených do těchto skupin.

Možnosti využití DRG jsou mimo jiné:

  • financování lůžkové péče – existuje mnoho možností využití DRG při financování, od pevné platby za případ zařazený do konkrétní DRG, až po vytváření rozpočtů založených na měření produkce pomocí DRG
  • nástroj pro řízení nemocnice – přidaná hodnota DRG pro řízení nemocnice je v přístupu k poskytované péči přes srovnatelnou klinicky a ekonomicky srovnatelnou jednotku – případ hospitalizace zařazený do DRG skupiny
  • nástroj pro komunikaci v rámci i mimo nemocnice – DRG představuje jazyk, který umožní lépe komunikovat pracovníkům rozdílného zaměření (např. ekonomům s lékaři) ve složitém prostředí nemocnice při poskytování lůžkové péče
  • nástroj pro měření produkce
  • nástroj využitelný v systému měření kvality

Zdroj: http://drg.nrc.cz/uvoddrg.html

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme