17. 1. 2015

Rekonstrukce historické budovy Staré radnice bude v Havlíčkově Brodě pokračovat i v letošním roce. Po opravách suterénu a jižního křídla přijde na řadu hlavní sál. V rozpočtu je na jeho modernizaci vyčleněno třináct milionů korun. Uvedl to místostarosta města Libor Honzárek.

            „Stavební práce začnou počátkem dubna a skončí na podzim. Pro město, krajskou knihovnu, ale i další pořadatele kulturních a společenských akcí to znamená, že své programy budou muset po tuto dobu pořádat na jiných vhodných místech,“ upozornil Honzárek. Ten dodal, že k dispozici je už nyní opravené podkroví jižního křídla Staré radnice. „Jde o příjemný a komorně laděný prostor, který do budoucna zvýší komfort návštěvníků hlavního sálu. Lze v něm ale zcela bez problémů pořádat menší kulturní akce, besedy či přednášky s kapacitou kolem padesáti lidí,“ pokračoval Honzárek.

            Hlavní sál Staré radnice projde mnoha interiérovými a dispozičními změnami. Mimo jiné se dočká nových podlah, osvětlení i ventilace. Samozřejmostí bude nový nábytek. Do jeho hlediště se snadno vejde několik stovek lidí.

            Rozhodnutí o postupné rekonstrukci Staré radnice padlo v Havlíčkově Brodě v roce 2010 a do současné doby za ni samospráva zaplatila zhruba dvaadvacet milionů korun.

            Úplně poslední etapa se uskuteční až po přestěhování krajské knihovny. „Naše představa je taková, že v uvolněných prostorách najdou zázemí například městské informační centrum či nová obřadní síň. Umístěn by tam mohl být i model širšího středu města, na kterém již několik let pracuje havlíčkobrodská střední průmyslová škola stavební,“ podotkl Honzárek.

Prozatím není jasné, kam bude havlíčkobrodská krajská knihovna nakonec přestěhována. K výstavbě nové budovy v areálu nemocnice totiž nedojde. Rozhodli o tom vloni na podzim krajští zastupitelé. Ti současně uložili příslušným odborům hejtmanství, aby našly jiný vhodný objekt,kamby se mohla knihovna přestěhovat. Jednou z možností je přestěhování knihovny do objektu někdejšího kláštera a bývalého havlíčkobrodského okresního úřadu. Této myšlence byl příznivě nakloněn i náměstek ministra kultury Miroslav Rovenský. „Toto je ideální objekt pro umístění krajské knihovny,“ prohlásil Rovenský. „Již v příštím plánovacím dotačním období půjdou velké podpory do využití historických objektů. Rád tento projekt podpořím, pokud se kraj pro toto místo rozhodne,“ přislíbil Rovenský.

Stará radnice Budova Staré radnice na Havlíčkově náměstí je jedním z nejhodnotnějších památkových objektů v Havlíčkově Brodě. Komplikované vnitřní uspořádání stavebních konstrukcí vychází ze skutečnosti, že současný objekt, byť na první pohled vypadá jako kompaktní renesanční budova se širokým průčelím, vznikl postupným propojením tří původních středověkých domů, založených na gotických parcelách vytyčených Lichtenburky ve 13. století, tedy v době založení hornického Brodu. Stará radnice se k současné podobě přiblížila v 17. století. Od roku 1668 má Stará radnice podobu s širokým renesančním průčelím.

ZDROJ: Havlíčkobrodský deník, 15.1.2015

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme