Kraj musíme měnit společně, říká Karolína Žákovská a vede Spojence pro kraj do voleb

27. 6. 2024

Ti byli čtyři roky úspěšnou součástí krajské koalice a stávající náměstek hejtmana Jiří Řehák (JsmePRO!) bude na kandidátce druhým v pořadí. „Jsou za námi výsledky, ať už se podíváte na obnovu lokálních železničních tratí, turistickou infrastrukturu nebo násobně navýšené krajské investice do živé kultury, památek a rozvoje venkova. Je to společná práce týmu, jehož součástí je Karolína Žákovská. Její právní erudice, aktivity pro podporu vzniku CHKO Krušné hory a práce ve výborech a komisích Spojence přesvědčila, že jako lídryně bude skvěle naplňovat naše motto Lepší příběh pro náš kraj,“ řekl Jiří Řehák.

V čele koalice se objeví také advokát Pavel Janda (TOP 09), krajský úředník Adam Souček (Zelení) a stávající krajský zastupitel Pavel Medáček (SNK-ED), bývalý starosta Budyně nad Ohří.

„Do této mise se pouštím díky důvěře a podpoře parťáků, jejichž motivací ke spolupráci skutečně je, aby se na severozápadu Česka žilo mnohem lépe. Máme zkušenosti ze správy kraje, a jdeme tak do voleb s konkrétními cíli a úkoly, vysvětlila spojenecký přístup nestranická lídryně Karolína Žákovská. "Úspěšný a ohleduplný přechod od uhlí k jiným odvětvím, a to se zapojením obcí, místních aktivních lidí a podnikatelů, řešení obtíží sociálně vyloučených lokalit a zlepšení bydlení nejen na sídlištích, investice do moderního vzdělávání, další obnova turistických tras,“ vyjmenovala Žákovská jen některá z témat, jejichž řešení představí Spojenci ve svém programu v průběhu prázdnin.

Spojenci pro kraj budou dál komunikovat s centrálními úřady. „V Praze už pochopili, že náš kraj potřebuje dlouhodobou spolupráci, ne milodary. Potkávám se s lidmi, kteří potřebují pomoc - práce má pro ně mnohem větší smysl než dávky. Stejně jako pro náš kraj, který byl dlouho jen na dávkách. V mém osobním programu je, aby se kraj choval fér ve zdravotní péči, kterou dotuje, a která na Lounsku prostě chybí,“ vysvětlil advokát a bývalý lounský starosta Pavel Janda (TOP 09). Ten za důležité považuje také více transparentní financování sportu a plánování územního rozvoje spolu s veřejností, architekty a dalšími odborníky.

Místopředseda Spolku lokálních drah Teplicko a krajský úředník z odboru zdravotnictví Adam Souček považuje za klíčovou ochranu krajiny. „Životní prostředí se u nás od revoluce výrazně zlepšilo. Ale stále není vyhráno a kraj může hrát ještě aktivnější roli například ve vyjednávání s majiteli lesů, provozovateli elektráren, má jasně formulovat požadavky vůči provozům s dopadem na krajinu,“ ozřejmil Souček.Krušné hory mají stejný potenciál jako Šumava, a tak šetrný turismus bez budování zábavných lunaparků má být součástí krajských cílů," dodal krajský šéf Strany zelených a teplický zastupitel.

Ze spojeneckých řad pravidelně zaznívá, že je třeba zlepšovat image kraje, který je neprávem vykreslován jen jako průmyslová lokalita se zničenou krajinou. 

Petr Medáček s takovou pověstí nesouhlasí a dodává, žeÚstecký kraj, to je taky krásná krajina, divoká příroda, památky, nejen ty pod ochranou UNESCO, a pak také stále se rozvíjející venkov a kvalitní produkty místních pěstitelů, vinařů, zemědělců a vůbec šikovných podnikavých lidí. Byl jsem u zrodu krajského programu na podporu venkova a dosavadní zkušenosti potvrzují, že jde o efektivně investované peníze, které pro zlepšení obrazu kraje ve výsledku mohou udělat mnohem více, než kdejaká marketingová kampaň,“ uzavřel Medáček, který je rovněž specialistou na odpadové hospodářství.

Spojenci pro kraj za voliči vyrazí už o prázdninách, představí při tom krásy Krušnohoří i dalších míst. Kompletní seznam kandidujících osobností představí postupně v průběhu července.

www.spojenciprokraj.cz

Štítky
Osobnosti: Pavel Janda
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme