Bzura: Nejsem si jist, zda je stále co slavit

14. 11. 2014

Blíží se významný den výročí boje za svobodu. Dne 17. Listopadu uplyne 25 let od okamžiku, kdy byli na národní třídě surově ztlučeni studenti. Uplyne 75 let od okamžiku, kdy bylo popraveno 9 studentů Hitlerovým nacistickým režimem. Následně byly zavřeny vysoké školy a několik tisíc studentů skončilo v koncentračních táborech.

I já jsem stál v listopadu 1989 na Mírové náměstí v Ústí, byť student prvního ročníku střední školy. Zažil jsem euforii počátku let devadesátých.  Tím spíše je mi velmi smutno z vývoje v posledních měsících, kdy otevřeně o morálce a demokratických hodnotách hovoří bývalí esembáci, kteří mlátili studenty obušky, bývalí komunisté, kteří uvedli naši republiku do nesvobody, agenti STB a přisluhovači ruských tajných služeb.

Kde jsou významné osobnosti s morálním kreditem? Kde je touha po svobodě? Kde jsou ony hodnoty, jako je lidská individualita, svoboda, možnost volby, možnost ovlivňovat věci veřejné? Kde je solidarita se zeměmi, které stály kdysi při nás a dnes možná nemohou požívat takových výhod a svobod jako každý z nás? Kde je úcta k partnerství a k po několik desetiletí natažené pomocné ruce západu?

Nevidíme si na špičku nosu a velmi se obávám, že musíme zákonitě skončit zase pod područím velkého obra, jakým Rusko či Čína beze sporu je, protože nic jiného si ostatně asi nezasloužíme.

Radim Bzura, TOP 09, Ústí nad Labem

Galerie