Změny v zákoníku práce jsou před závěrečným hlasováním

31. 8. 2011

Vládní novela zákoníku práce je po dnešku před závěrečným schvalováním. Novela mění například odstupné při propuštění nebo opakované zaměstnávání na dobu určitou. Navržené změny v zákoníku mají vést podle vlády k větší pružnosti pracovního trhu a mají motivovat firmy k vytváření pracovních míst. Poslanci by mohli o novele hlasovat v závěrečném čtení ještě tento týden.

Sněmovní ústavně právní výbor doporučil sněmovně, aby novelu schválila. To samé doporučil i výbor pro sociální politiku, ten ale ještě připojil pozměňovací návrh. Zpřesňuje například ustanovení o kontu pracovní doby tak, že ho smí zavést pouze kolektivní smlouva nebo taková firma, v níž nepůsobí odborová organizace, a to pomocí vnitřního předpisu.

Pozměňovací návrh výboru také upravuje ustanovení o neplatnosti některých úkonů. Například pokud pracovní smlouva nebo její změna nemá zákonem předepsanou formu, je možné se dovolávat její neplatnosti jen tehdy, pokud ji ještě obě strany nezačaly plnit. Podle vládní předlohy se má odstupné nově má řídit počtem odpracovaných let. Člověk, který odpracuje v podniku méně než rok, při propuštění dostane jeden průměrný měsíční plat. Pokud bude ve firmě od jednoho do dvou let, náležet mu budou dva platy. Když odpracuje více než dva roky, dosáhne jako dosud jeho odstupné výše tří průměrných výdělků. To má podle vlády více motivovat zaměstnavatele k tvorbě pracovních míst na dobu neurčitou.

Pozměňovací návrh výboru upravuje výši odstupného v případě, kdy zaměstnanec dostane výpověď v tzv. vyrovnávacím období, tedy v době, kdy zaměstnavatel uplatňuje konto pracovní doby. V takovém případě by měl obdržet trojnásobek průměrného výdělku a částku, která mu bude podle novely náležet za odpracované roky.

Poslankyně Helena Langšádlová (TOP 09 a Starostové) vznesla pozměňovací návrh, který se týká pojišťoven spravujících povinné pojištění zaměstnavatelů za úrazy zaměstnanců. Její návrh snižuje dosavadní správní režii těchto pojišťoven z dosavadních 13,5 procenta na devět procent a podle poslankyně by se tak dalo ušetřit asi 270 milionů korun.

 

http://www.finance.cz/zpravy/finance/323818/


Finance.cz | 30.8.2011

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme