Švenda: Podpořili jsme prohlášení historického mostu v Květnici za kulturní památku

25. 6. 2024
Krajští zastupitelé podpořili autory petice za zachování historického mostu u zříceniny hradu v Květnici v Praze-východ. Středočeští silničáři, kteří plánovali stavbu nahradit novou, musejí počkat na vyjádření ministerstva kultury.
Krajská správa a údržba silnic (KSÚS) chystá už nějaký čas demolici mostu přes potok Výmola v Květnici v Praze-východ a plánuje stavbu nového za zhruba 30 milionů korun. Jenže tuto akci teď bude muset odložit. Proti stržení mostu v majetku kraje se postavila část obyvatel Květnice, kteří poukazují na jeho stáří a domáhají se jeho prohlášení za kulturní památku.
Včera je v jejich snaze podpořili po památkářích či Klubu Za starou Prahu také krajští zastupitelé a do věci se již „vložilo“ i ministerstvo kultury.
„Protože ministerstvo kultury zahájilo řízení o jeho prohlášení památkou, musí se kraj až do konečného rozhodnutí k této stavbě chovat tak, jako kdyby už o památku šlo,“ uvedl na včerejším jednání krajského zastupitelstva radní pro kulturu a památkovou péči Václav Švenda (TOP 09). Ten zároveň konstatoval, že hejtmanství bude – i na základě tohoto případu – plánovat opravy dalších mostů také s ohledem na jejich historickou hodnotu. Na první pohled nenápadný mostek s barokními kamennými oblouky tak mění celý systém plánování oprav.
„Projektanti dosud řešili mostní stavby především s ohledem na dopravní zátěž a jen málo brali zřetel na historii. Zejména u těch, které nemají na svou ochranu papír se štemplem,“ popsal zažité postupy radní pro dopravu Karel Bendl (ODS).
„Kraj vlastní 1 864 mostů, z nichž asi tisíc vzniklo před rokem 1990, “ doplnil Václav Švenda s tím, že podobná situace, jaká nastala v Květnici, už by se neměla opakovat.
Petici proti zbourání starého kamenného a stavbě nového železobetonového mostu podepsalo na dva tisíce lidí nejen z Květnice, ale i z okolí. „Podle památkářů představuje hodnotnou technickou stavbu zřejmě už z 18. století. Opravou do původní podoby by obec získala památku s vazbou na areál někdejšího květnického hradu. To by přispělo k zachování nejstaršího, a tedy i nejcennějšího místa u nás,“ upozornil sochař, opoziční zastupitel Květnice a iniciátor petice Kryštof Hošek (Květnice vzkvétající) a připomenul v této souvislosti demolici gotického mostu v Klášterní Skalici na Kolínsku v roce 2016 nebo barokního mostu přes Výrovku ve Vrbčanech rovněž na Kolínsku, který zmizel o rok dříve.
Starostka Květnice Lenka Houžvičková (Jedna Květnice) je ke snahám mostek zachránit zdrženlivější. „Obec není jeho vlastníkem. Preferujeme sice zachovat historickou podobu, třeba co se tvaru a konstrukce zábradlí týká, ale ne za každou cenu. Prioritou je bezpečnost a plynulost dopravy. Denně přes něj přejedou stovky osobních automobilů a autobusů, přestože je na něm už 15 let omezený provoz,“ řekla MF DNES.
Velmi odlišný pohled na stav mostku mají silničáři a památkáři. Podle prvních z nich je na tom mizerně. „Nejzásadnějšími poruchami je hluboká degradace zdiva. Malta je vydrolená, do klenby dlouhodobě zatéká a v celé její šířce je trhlina. Rekonstrukce takovýchto objektů je velmi problematická a nese riziko významně vyšších investic,“ sdělila mluvčí KSÚK Petra Kučerová.
Kryštof Hošek oponuje vyjádřením památkářů z loňského roku, kteří mimo jiné konstatovali: „Nosná část je v dobrém technickém stavu, což svědčí o pravidelné údržbě. Nejsou patrné žádné stavebně technické závady.“
Jisté je aktuálně jen to, že k demolici mostu v Květnici zatím nedojde. „Je mi samozřejmě líto vynaložených peněz na přípravu projektu, ale architektonické a technické dědictví je třeba chránit a obnovovat,“ doplnil radní Karel Bendl.
Na odstřel? Mostek v Květnici (na snímku) může zachránit jeho prohlášení za kulturní památku, podobně jako už dříve most v Dobříši. 

Převzato z: MF DNES 25.6.2024

Štítky
Osobnosti: Václav Švenda
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme