Švenda: Otevíráme nové Turistické informační centrum Středočeské centrály cestovního ruchu

27. 8. 2024
Turistické informační centrum (TIC) Středočeské centrály cestovního ruchu (SCCR), které bylo otevřeno v roce 2017, prošlo rozsáhlou rekonstrukcí. Cílem byla nejen modernizace prostor, ale také rozšíření služeb o prodej regionálních výrobků. Slavnostního otevření se dnes zúčastnili zástupci SCCR, Středočeského kraje a další hosté.

Stejně jako Středočeská centrála cestovního ruchu sídlí infocentrum na adrese Husova 156/21 v Praze na Starém Městě v původních nárožních domech U Zlatého jablka a U Zlaté slámy, které pocházejí z doby kolem roku 1730. Na Královské cestě už sedm let poskytuje návštěvníkům informace o turistických zajímavostech v kraji, kulturních a sportovních akcích, dopravním spojení a nabízí turistické brožury, mapy a prodej suvenýrů. Návštěvníci zde mohou zakoupit také turistické karty Prague Visitor Pass a Prague CoolPass nebo využít předprodeje vstupenek sítě TicketLive. Infocentrum je členem Asociace turistických informačních center a je certifikováno v rámci Jednotné klasifikace TIC ČR. Jen v roce 2023 do něj zavítalo 25 tisíc zahraničních a 6 tisíc tuzemských návštěvníků. Záměrem rekonstrukce bylo rozšířit prostory a zkvalitnit interiér, který přispěje jak k lepší prezentaci kraje, tak k prodeji výrobků z regionu.

Středočeský kraj investoval do modernizace informačního centra 4,9 milionu korun, což umožnilo rozšíření prostor a zkvalitnění interiéru. „Tato investice zlepší prezentaci našeho regionu díky moderním a esteticky vylepšeným prostorám, které návštěvníkům poskytují komfortní a přívětivé prostředí pro získání informací o turistických atrakcích a kulturních akcích. Nový prostor zároveň umožní vystavení a prodej místních výrobků, což přispěje k podpoře lokálních podnikatelů a řemeslníků. Věříme, že atraktivní nabídka a kvalitní zázemí infocentra přilákají do našeho kraje další turisty, kteří budou mít možnost lépe poznat bohatství a rozmanitost regionu,“ říká Václav Švenda, radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Středočeského kraje.

V nové prodejně regionálních produktů se návštěvníci mohou těšit na širokou nabídku od středočeských výrobců, včetně vín, medu, bylinkových čajů, čokolád, džemů a sirupů. Nechybí ani sklářské výrobky, kosmetika a ručně vyráběné šperky. „Produkty od zhruba dvaceti dodavatelů jsme vybírali na základě doporučení jednotlivých oblastních destinačních organizací středních Čech a Krajského úřadu Středočeského kraje, kdy jsme upřednostňovali držitele certifikace Regionální produkt a podobných ocenění,“ řekl Jakub Kulhánek, ředitel Středočeské centrály cestovního ruchu.

Rekonstrukce historických prostor

Infocentrum je umístěno v chráněném historickém domě, proto postupovala architektonická kancelář při rekonstrukci velmi citlivě. „Jediným zásadnějším „zásahem“ bylo otevření novodobé výlohy z ulice Husova, kde byl navržen druhý vstup do části prodejny regionálních výrobků. Stěny a stropy zůstaly netknuté. Cílem bylo nechat nejvíce vyniknout plasticitu klenební soustavy se zachovalými freskami. Výlohy zůstaly nedotčené a maximálně zprůhledňují interiér. Ten, dobře nasvětlený, by měl vytvořit největší lákadlo pro vstup do těchto prostor,” vysvětlil architekt Peter Sticzay-Gromski, ze studia Grido, Architektura & Design, které je autorem designové studie a proměny TIC. Rekonstrukce probíhala letos od května do srpna. Nábytek pro infocentrum a prodejnu je tvořen hlavně z policových a regálových sestav, částečně z průhledného materiálu na tenkých ocelových stojkách – s vytvořením zásoby zboží ve spodních částech, s použitím masivního dřeva. „Umístění policových sestav má podpořit právě to nejvýraznější v interiéru, a to jsou klenební soustavy gotického měšťanského mázhausu. Nábytkové regály jsou tedy výlučně stěnové – přisazené ke stěnám. Střed prostoru všech místností, právě v kontrastu s původní situací, byl uvolněn pro návštěvníky,” dodal architekt Peter Sticzay-Gromski.

Turisté mohou zavítat do infocentra celoročně od 10 do 18 hodin, prodejna regionálních produktů je otevřena od 10,30 do 20,30 hodin.

Převzato z: Střední Čechy

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme