Provozovatelé heren automatů: Berete podnikatelům obživu

10. 10. 2011

Podle místostarosty Pavla Fojtíka je omezení automatů ve městě promyšlený krok

Nymburk - Schválení vyhlášky o vystrnadění automatů z centra Nymburka a také podle zákona 100 metrů od základních škol, vyvolalo mezi hospodskými vášnivé reakce. Ozval se i provozní Skleníku na sídlišti Petr Koníček. „Chtěl bych reagovat na schválení nové vyhlášky v našem městě a gratulovat zastupitelům k bezhlavému a riskantnímu rozhodnutí. Jak chcete nahradit nemalou ztrátu z výherních hracích přístrojů? Můj názor je, že město se má rozvíjet a ne se připravovat vědomě o finanční prostředky, které jsou pro naše město moc důležité,“ ptá se Koníček.
Podle místostarosty Pavla Fojtíka však není tento krok města nepromyšlený a nepřipravuje se o všechny prostředky. „Vymezili jsme lokality, kde by neměly herny být, to se týká historického jádra města a například Palackého třídy. Sto metrů od veřejných budov je dáno zákonem již několik let,“ prohlásil Fojtík.
Podle něj je ale problém v tom, jak oněch 100 metrů měřit. „Zda vzdušnou čarou, od kraje budovy ke kraji budovy nebo od vchodu ke vchodu. Pan Koníček porušuje zákon,“ vyjádřil Fojtík.
Podle Koníčka je to krok, který může vzít podnikatelům obživu.
pokračování na straně 3

Provozovatelé heren a automatů: Berete podnikatelům obživu
pokračování ze strany 1
„Snažili jste se kouknout před tímto rozhodnutím na věc i ze stránky drobného podnikatele? Uvedu fiktivní příklad. Jsem drobný podnikatel a mou jedinou obživou je malá herna v centru města. Vše jde dobře, než přijdete vy s vaší novou vyhláškou a hernu mi zavřete. Jenže ouvej. Mám hypotéku řekněme na dva miliony, podnikatelskou půjčku třeba půl milionu, za kterou jsem hernu před dvěma lety vybudoval. Platím splátky 25 tisíc korun. K tomu se starám o dvě malé děti. Co teď mám dělat? Kdo mi pomůže? Doplatíte to snad vy? Nejspíš ne!“ uvádí Koníček.
Automaty a herny však budou fungovat na svých místech ještě hezkých pár let podle smluv s ministerstvem financí a městem. Teprve pak skončí.
„Nikoho nechceme připravovat o živnost, automaty ale podporují gamblerství, což je nemoc. Gamblerství zase rozvrací rodiny, když tam hráč nechá výplatu,“ uvažuje místostarosta Fojtík.
V tuto chvíli jde o to, že žádný nový automat už nemůže být v centru, dalších vymezených lokalitách a podle zákona ani 100 metrů od veřejných budov. „Vše se musí projednat na ekonomickém odboru, budeme mít o tom přehled,“ řekl Fojtík.
Zákon si ale v současnosti vysvětluje každý jinak. Herny ve Skleníku, Dřeváku a nebo v rámci obchodního centra Eliška, kde jsou videoterminály, jsou evidentně méně než 100 metrů od škol. Přesto fungují. „Tehdy stačilo hernu nahlásit na ministerstvu financí, nyní se už musí i na městě,“ uvedl Fojtík.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme