Jan Švácha - Suplika za klidné léto a slušný podzim

26. 6. 2024

Léto se pomalu blíží k setkání s koncem jara. A s tímto obdobím ještě více a více vzniká určité předvolební napětí a s ním i konec tříletého povolebního klidu. Najednou už není čas zpomalit tempo, vzít si chvíli na reflexi a připomenout si hodnoty, které by nás měly provázet i v bouřlivých časech politických soubojů. Najednou začínáme chvílemi zapomínat na slušnost, protože právě v politice platí, že cíl ospravedlňuje prostředky.

Možná především v této chvíli, abychom nevylili vaničku i s dítětem, bychom si měli být vědomi síly slova a zodpovědnosti za ně. Léto nám sice dá čas od času šanci na odpočinek a nabrání nových sil, ale za ním nás čekají již jen desítky dní do voleb, ve kterých se rozhoduje o budoucnosti našeho kraje.

Je pouze na nás, zda se rozejdeme jako nesmiřitelní nepřátelé nebo jako kolegové s podobnými cíli, ale jinými názory. Politika může být vášnivá a vyhrocená, ale uměním je udržet si dialog a respekt i v nejtvrdších debatách. Je možné navzájem si popřát hodně štěstí v následujícím volebním boji. Bylo by moc dobré, kdyby to šlo bez úderů pod pás bez pomluv a lží, přestože se to v běžné současnosti již příliš nenosí.

Otevřená mysl dosti často slouží k účelu přelstění a přechytračení důvěřivých a čistým úmysl je pokládán za slabost, kterou je zapotřebí neodkladně využít. To jsou precedenty, na kterých se jen velmi těžko staví lepší politická kultura a navazující důvěra občanů.

Bylo by dobré si uvědomit, že nám všem v konečném důsledku jde o rozkvétající středočeský kraj a o pohodu všech jeho obyvatel.

Jsme ve službě občanům a snad všichni víme, že obyvatelé našeho kraje nejsou rukojmím, které před sebou tlačíme jako obranný štít před palbou odlišných politických názorů. Jsme zaměstnanci našich voličů a to by mělo být vždy naší prioritou - směrem, kterým by se měla ubírat každá politická snaha s tím, že je dobré bráti v potaz dlouhodobý horizont rozvoje našeho území. Ať nás tedy provází rozum a srdce v našich posledních rozhodnutích tohoto volebního období a kéž naše poslední jednání nejsou ve znamení politických divadel a kabaretů.

Léto budiž pochváleno a následující horká fáze volební kampaně budiž tvrdá a nekompromisní, ale poctivá a čestná. Tato slova se ze slovníků politiků v poslední době vytrácejí, pojďme jim dát opět obsah alespoň na území středočeského kraje.

Převzato z: Středočech - zpravodaj Středočeského kraje

Štítky
Osobnosti: Jan Švácha
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme