Švenda: Investice do dětí je investice do naší budoucnosti

3. 9. 2024

Vzhledem k tomu, že jsem svou profesí středoškolský učitel a mám také zkušenosti s řízením školy, tak je pro mě velmi osobním tématem školství a vzdělávání.

Mám každodenní příležitost hovořit se žáky i rodiči a vím dobře, co od kraje oprávněně očekávají. Dá se to shrnout do tří bodů:

1.⁠ ⁠Že se děti dostanou na střední školu
2.⁠ ⁠Že je škola připraví na život ve 21. století
3.⁠ ⁠Že jejich třídy nebudou vypadat jako za socialismu a naopak budou mít k dispozici moderní technologie

Bohužel školství bylo v minulých volebních obdobích na okraji zájmu a všichni vidíme, jak to dopadlo. Výsledky žáků našich středočeských škol jsou z celorepublikového hlediska podprůměrné. Určitě nemáme horší děti, ale mají horší podmínky. Děti a rodiče mají strach, jestli se vůbec na nějakou školu dostanou.

Proto musíme do budoucna dobře plánovat a navyšovat kapacity zejména v příprapražských oblastech, kde rychle roste počet obyvatel. Úspěšné příklady plánování kapacit například u základních škol vidíme v Roztokách nebo Českém Brodě, které na kandidátce zastupují starosta Tomáš Klinecký a Vladimíra Drdová. Stejně si musí počínat kraj u škol středních.

Kvalitu výuky může kraj významně ovlivňovat výběrem ředitelů, jejich motivací a odstraňování administrativy, aby mohli být více pedagogickými lídry než úředníky. Podporovat vznik nových oborů, které budou reagovat na současnou dobu.

⁠K tomu je také třeba, aby prostory, ve kterých se děti učí, vypadaly jak z tohoto století. Toho docílíme zaváděním moderních technologií a péčí o budovy a kvalitu vnitřních prostor.

Investice do dětí je investice do naší budoucnosti.

Václav Švenda, krajský radní

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme