Předražené zakázky na Žižkově? Nová rada chce kontrolu. Bellu: Nejsme blázni

29. 11. 2018

Nové vedení Prahy 3 zrušilo zadání dvou zakázek na opravy bytových domů a rekonstrukci budovy pro novou radnici, které těsně před ustavujícím zastupitelstvem schválila předchozí rada v čele s bývalým starostou Alexandrem Belluem (ODS). Koalice pod vedením Jiřího Ptáčka (TOP 09) chce přezkoumat výhodnost zakázek. Bellu rozhodnutí kritizuje a bude kvůli němu chtít svolat mimořádné zastupitelstvo. Obě strany to sdělily v tiskových prohlášeních. Rekonstrukce bytů se plánuje delší dobu, po opravách se mají privatizovat.

První zrušená zakázka na rekonstrukci panelových domů v Blahoslavově a Roháčově ulici měla hodnotu asi 173 milionů korun. Druhý tendr za 240 milionů se týkal přestavby bývalé školy na Havlíčkové náměstí, po které by se tam přesunul úřad městské části. Nyní je rozmístěn ve více budovách.

"Zdá se nám nepřijatelné, aby nyní již bývalá rada doslova pár dní před koncem svého mandátu schvalovala takto velké zakázky, zejména když jde o investice v rozsahu téměř poloviny ročního rozpočtu radnice. Proto jsme se uchýlili k tomuto kroku," uvedl nový starosta Ptáček. Dodal, že nová rada nechá tendry přezkoumat a s opravami panelových domů bude počítat v rozpočtu na příští rok. Ten by se mohl schvalovat v únoru či březnu.

Podle bývalého starosty Bellua krok nové rady znamená zdržení o měsíce či dokonce roky u projektu, který se připravuje šest let. "Nejsme blázni, abychom po volbách, kdy byl každý náš krok bedlivě sledován, schvalovali nějakou předraženou zakázku," uvedl Bellu. Krok podle něj poškodí především obyvatelé bytů, kteří roky čekají na privatizaci.

Opoziční zastupitelé za ODS, KDU-ČSL, Svobodné a ANO budou do konce letošního roku požadovat svolání mimořádného zastupitelstva, které by problematiku projednalo. Pro jeho svolání jsou nutné podpisy třetiny zastupitelů z 35členného zastupitelstva. Opozice má 15 mandátů.

Volby v Praze 3 vyhrála Koalice pro Prahu 3 se ziskem 22,2 procenta hlasů a deseti mandátů v 35členném zastupitelstvu. TOP 09 a STAN získaly ve volbách 21,1 procenta hlasů a devět zastupitelů, Piráti mají osm mandátů a Zelení a nezávislí tři zastupitele. Uspělo ještě hnutí ANO, které získalo pět zastupitelů. Koalici vytvořily TOP 09 a STAN, Piráti a Zelení.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme