Pozemky pro bytovou výstavbu v Praze

26. 11. 2018

Moderátor Veronika Kabátová:

Praha chce brownfieldy využít k výstavbě bytů. Pro nové vedení hlavního města je bydlení prioritou. Koupě nemovitosti v metropoli se i pro lidi z vyšší příjmové skupiny stává stále nedostupnější. A bytů je málo.

Autor Eva Šelepová:

Nákladové nádraží Smíchov, nákladové nádraží Žižkov, Slatiny nebo Rohanský ostrov.

Ondřej Boháč, ředitel, Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy:

Praha má těch míst nevyužívaných uvnitř města extrémně mnoho v porovnání s jinými městy.

Autor Eva Šelepová:

Území hlavního města proto urbanisté někdy přirovnávají k ementálu. Takzvané brownfieldy v Praze zabírají plochu asi 1400 hektarů.

Ondřej Boháč, ředitel, Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy:

Do těch Buben počítáme, že se vejde zhruba 20 000 lidí, na Žižkov zhruba 10 000 lidí, Praha má rezervy, počítáme 200 000 lidí.

Autor Eva Šelepová:

Nejblíž výstavbě má toto území na Rohanském ostrově nedaleko Invalidovny. Dělníci a stavební stroje by tady měly začít pracovat už příští rok. A takto to tady má vypadat za několik let. Územní povolení má už i smíchovský brownfield. Na zdejších 20 hektarech developer postaví novou čtvrť pro 3500 obyvatel. A tohle je zase vize pro bývalé žižkovské nádraží, které teď slouží hlavně jako prostor po velkosklady.

Petr Hlaváček /Spojené síly pro Prahu/ náměstek primátora:

My teď ve spolupráci s IPR, chystáme takovou aktuální kuchařku, jak si který ten brownfield stojí, každý má nějakou svoji historii. Věc probereme důsledně s městskými částmi a pokusíme se najít shodu.

Autor Eva Šelepová:

Problémem předražených bytů a nevyužitých ploch v metropoli se zabývají čeští architekti. Ateliér Artikul představil dům na kolech. Autoři uvažují, že Mobil huty vedení Prahy nabídnou k dočasnému řešení bytové krize, umístit je chtějí právě na brownfieldy.

Štítky
Osobnosti: Petr Hlaváček
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme