Richter: Praha novou čističku potřebuje!

Komentář Pavla Richtera

7. 2. 2011

Pražský magistrát se rozhodl přepracovat projekt na novou čistírnu odpadních vod. Považujete to za správné?

Samozřejmě, že by to bylo správné řešení. Bohužel zatím o něm ale politické vedení hlavního města Prahy doposud nerozhodlo. Rozhodlo pouze o přerušení vypsaného výběrového řízení na stavbu Nové vodní linky (podstatná část navržené rekonstrukce celé čistírny) a zřízení kontrolní komise, která by měla dohlédnout na přezkoumání miliardového tendru ústřední čistírny.

Praha novou čističku potřebuje! Ve věci nové čistírny odpadních vod by měla, dle našeho názoru, panovat shoda napříč politickými stranami. Jedná se o jednu z největších pražských investic za posledních 20 let. Objem investičních prostředků by se měl vyšplhat až k částce 20 mld Kč! Více než jednu čtvrtinu z této částky přislíbila Evropská unie.

Naprostou samozřejmostí takovéto investice by mělo být vyhlášení otevřeného výběrového řízení, které bude ve všech bodech splňovat podmínky předepsané Evropskou komisí.

TOP 09 se snažila iniciovat zastavení a přepracování vypsaného výběrového řízení ihned po ustavení nového Zastupitelstva a svolala k tomuto tématu mimořádné zasedání. Po prostudování zadávacích podmínek vypsaného tendru se totiž TOP 09 neubránila pochybám, že je tendr „ušit na míru“ jediné společnosti. Svědčí o tom nejen diskriminační kvalifikační kritéria vypsaná pro velmi omezující počet uchazečů, ale také fakt, že projekt již dopředu počítá s využitím jedné konkrétní technologie a neumožňuje účast v tendru firmám, využívajících jinou technologii.

TOP 09 upozorňovala magistrát také na nutnost vyřešení tzv. „kalové koncovky“ a na potřebu změny uzavřené smlouvy se současným provozovatelem čistírny - Veolií, která je v rozporu s nastavenými podmínkami EU.

Aby Praha získala zařízení, které bude splňovat podmínky předepsané Evropské komise za skutečně výhodných ekonomických podmínek, je nutné tendr zásadně upravit, zpřístupnit a otevřít – výběrové řízení přepracovat.

Ustavení komise, která by měla upravit podmínky současného tendru je krok správných směrem, ale k dosažení skutečně otevřeného výběrového řízení je daleko. Tomu, že se budou upravovat technické podmínky tendru, ale bohužel zatím stále nic nenasvědčuje. Naše obavy, že jde tedy zatím pouze o kosmetické úpravy, které mají uklidnit opozici a Pražany, zatím nejsou rozptýleny.

Ing. Pavel Richter
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme