Praha 2 řeší nepořádek kolem kontejnerů osvětovou kampaní a zaměstnáváním bezdomovců

20. 1. 2019

Dopis „Upozornění na povinnosti při nakládání s odpady v rámci podnikatelské činnosti“ byl koncem roku adresován vybraným podnikatelům. Radnice zatím kontaktovala pouze provozovny spojené s vyšším množstvím zbytkových obalových materiálů, jako je papír včetně kartonů, plasty a odpadové sklo. Celkem jde o 710 provozoven, jimž byly osobně nebo datovou schránkou doručeny zmíněné dopisy.

„Máme potíže se subjekty, které si nepořídily vlastní nádoby na tříděný odpad, a žijí na úkor druhých. Zneužívají ty veřejné a lidé si pak stěžují na nepořádek kolem kontejnerů. Rozhodli jsme se zkusit nejprve přesvědčovací metodu, než přistoupíme k sankcím. To považujeme za krajní řešení a věříme, že kampaň situaci zlepší,“ říká místostarosta pro oblast životního prostředí Václav Vondrášek a doplňuje: „Ačkoli odpady jsou plně v kompetenci magistrátu a nikoli městských částí, koncem roku jsme adresovali živnostníkům dopisy, v nichž je důrazně upozorňujeme na neoprávněnost jejich jednání, a provedli řadu kontrol jednotlivých stanovišť.“

Úřad městské části zároveň posílil kontroly těchto provozoven. Nyní probíhají pětkrát až šestkrát týdně. Jako problematické se jeví vietnamské večerky, kde s odpady často nezacházejí tak, jak mají, a většinou nerozumí česky. Proto městská část v rámci projektu Čistá dvojka připraví leták o nakládání s odpady v několika jazykových verzích – kromě češtiny ještě v angličtině, vietnamštině a ruštině.

V této souvislosti radnice připravila pilotní projekt úklidu několika stanovišť tříděného odpadu bezdomovci. Ve vymezené části Vinohrad budou do konce března uklízet dvě klientky azylového domu Naděje, které předem vyškolí úklidová firma Komwag. „Mají uklízet kolem stanovišť tříděného odpadu ve dvanácti vinohradských ulicích. V Praze 2 je to naprostá novinka a sami jsme zvědavi, jak to bude fungovat. Pokud se to osvědčí, bude to užitečná služba nejen pro obyvatele Prahy 2, ale i pro lidi, kteří se ocitli bez domova a leckdy mají pocit, že společnost o ně nestojí. Budeme rádi, když se z pilotního programu stane dlouhodobá spolupráce,“ uvedl radní Prahy 2 Michal Zuna, v jehož gesci je oblast bezpečnosti.

Ženy bez domova budou ukládat do pytlů přebytečný odpad, který se hromadí kolem kontejnerů. Za práci dostanou finanční odměnu. Na konci března městská část jejich výpomoc vyhodnotí a rozhodne, jestli bude projekt pokračovat.

Štítky
Osobnosti: Michal Zuna
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme