Otevřený dopis starostovi MČ Praha 7 k hlasování o parkování

vidíme to trochu jinak

4. 6. 2024

Otevřený dopis starostovi MČ Praha 7 k hlasování o parkování

Vážený pane starosto,

Na květnovém zastupitelstvu 2024 jste nechal odhlasovat většinou zastupitelů za P7S hlasování o parkování, které proběhne v Praze 7 společně s volbami do Evropského parlamentu ve dnech 7. a 8. června 2024

Otázky, o kterých mohou občané Prahy 7 dle vašeho návrhu hlasovat, jsou následující: 

1) Rada hl. města Prahy plánuje zvýšit cenu ročního rezidenčního parkovacího oprávnění a současně chce městským částem umožnit, aby tuto cenu podle místní situace navýšily. Souhlasíte s tím, aby MČ Praha 7 požádala Radu hl. města Prahy o navýšení ceny ročního rezidenčního parkovacího oprávnění (netýká se seniorského, ZTP a pečovatelského oprávnění) ve dvou úrovních a regulovala tak cenou poptávku po rezidenčních parkovacích oprávnění?

2) Souhlasíte s tím, aby MČ Praha 7 rozdělovala zpětně každý rok finance, které získá navíc z takového dodatečného navýšení parkovného, mezi všechny občany Prahy 7, kteří žijí v domácnosti v Praze 7, která v zóně placeného stání na území Prahy 7 neměla po celý uplynulý rok registrovaný automobil a neobsazovala tak parkovací místa ostatním?       

3) Vyberte celkovou konečnou cenu ročního rezidentského parkovacího oprávnění (netýká se seniorského, ZTP a pečovatelského oprávnění)

  • 7 200 Kč
  • 8 400 Kč
  • 9 600 Kč

K čemu to povede?

Pokud na první otázku většina odpoví záporně, nic se nezmění a vy budete mít dobré alibi pro další ignorování problémů s parkováním.

Pokud na tuto otázku odpoví většina kladně, a na druhou záporně, získáte 50-60mil. Kč ročně na zalepení děr v obecním rozpočtu.

Pokud na první i druhou otázku většina odpoví kladně, počet parkovacích míst se tím nezvýší a jenom si tím „kupujete“ voliče, kteří automobil parkovat nepotřebují. Současně se tím ani nezlepší situace s parkováním na Letné a v hustě osídlených částech Holešovic, kde si většina zdražené parkování zaplatí. Jediné, čeho tím dosáhnete, budou ještě prázdnější parkovací místa na obecním parkovišti u nádraží Holešovice, do kterého jste investovali nemalé prostředky a prázdnější budou i okrajové ulice, kde je i nyní možno zaparkovat. Dále tím způsobíte, že obyvatele, kteří již nedosáhnou na zvýšený poplatek za parkování, jednoduše vyženete z Prahy 7 a možná tím i částečně exportujete problém s parkováním do sousedních čtvrtí.

Proto TOP 09 Praha 7 na zastupitelstvu navrhla, aby poplatek byl odstupňován alespoň do dvou úrovní dle atraktivity ulic pro parkování:

  • Souhlasíte s tím, aby MČ Praha 7 požádala Radu hl. města Prahy krom navýšení ceny ročního rezidenčního parkovacího oprávnění o rozdělení „modré zóny“ na Praze 7 na dvě části, a to podle vytíženosti parkovacích míst, přičemž vyšší roční poplatek by umožňoval parkování na celém území stávající modré zóny Prahy 7 a nižší poplatek by umožňoval parkovat pouze v omezené části modré zóny Prahy 7, která je nyní využívána k parkování („vytížena“) ve všedních dnech pouze z části?

Umožnilo by to sousedům, kteří by zvolili nižší poplatek, alespoň nějaké zaparkování na Praze 7 a „nevyháněl“ byste je z Prahy 7.

Dále TOP 09 Praha 7 na zastupitelstvu navrhla, aby vybrané peníze navíc MČ využila na rozvoj parkovací zóny a zlepšení životního prostředí na Praze 7:

  • Souhlasíte s tím, aby městská část Praha 7 nerozdělovala finance, které získá z takového dodatečného navýšení parkovného, ale účelově je vázala na investice do rozvoje rezidenční parkovací zóny nebo do zlepšení životního prostředí v ulicích Prahy 7? (Například formou výstavby parkovacího domu nebo zvyšováním podílu zeleně a zlepšením péče o zeleň na Praze 7).

Obě doplňující otázky vaše politická reprezentace, přestože by měly potenciál ke zlepšení, zcela odmítla.

Vážený pane starosto, na ustavujícím zastupitelstvu jste sliboval vstřícnost k opozici, pokud bude mít konstruktivní návrhy.

Realita je bohužel jiná. Vámi prosazené hlasování o parkování bohužel nepřinese občanům nic dobrého a ani naději na postupné zlepšení. Je vlastně zbytečné a nemá smysl se do něj zapojovat.

S pozdravem

Jiří Hejnic

Zastupitel za TOP 09 Praha 7

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme