Hlasování o parkování na Praze 7

vidíme to trochu jinak

16. 5. 2024

V pondělí 20.5.2024 proběhne důležité hlasování na zastupitelstvu Prahy 7 o budoucích podmínkách parkování na Praze 7. Toto hlasování organizuje rada městské části na základě veřejného průzkumu.

Níže najdete náš návrh otázek do hlasování a na konci i návrh původní.

Parkování ve městě je komplikované téma, na které obtížně hledá recept řada světových metropolí. Týká se to také Prahy a MČ Praha 7. Počet parkovacích míst v ulicích je omezený a již došlo k naplnění jejich kapacity. V současnosti je v Praze 7 do parkovací zóny přihlášeno cca 13 000 rezidentů, což je o cca 3 300 aut více, než je parkovacích míst. Investiční rozpočet městské části je nyní cca 160 milionů korun ročně a celý tento rozpočet by nepokryl ani vybudování míst pro každoroční přírůstek počtu aut do modré zóny, který je za stávající výše poplatků za parkování průměrně 280 nových parkovacích karet za rok.

Na druhou stranu však i tam, kde je situace nejhorší, dlouhodobě parkuje řada aut, která by zde nutně stát nemusela – vozidla, která jsou na hranici pojízdnosti, či vozy, které lidé používají jen jednou za delší dobu. Současně jsou neobsazena parkovací místa v odlehlejších lokalitách na Praze 7, kde je motivace k parkování malá. Vzhledem k dosavadnímu nárůstu počtu parkovacích oprávnění, který činí v průměru 280 nových aut ročně, je třeba do dalších let počítat také s vozy, které si lidé teprve pořídí, protože parkovací oprávnění je nyní cenově dobře dostupné. Koncem minulého roku MČ Praha 7 zadala nezávislý výzkum společnosti PAQ Reaserch, z. ú., ve kterém odpovědělo 2 500 obyvatel Prahy 7. Na základě tohoto výzkumu byly uskutečněny v dubnu tohoto roku dvě debaty s občany, kde vedení MČ Praha 7 diskutovalo o tom, jak k parkování v Praze 7 dále přistoupit. Zda cenu parkování upravit podle dostupných dat a podle výsledků průzkumu tak, aby parkujících aut ubylo, a parkovací místa byla dostupnější, anebo ponechat současný model a mít levná parkovací místa v ulicích, o která však soupeří a bude soupeřit stále více a více lidí. Úprava parkovného směrem nahoru by měla majitele aut přimět, aby se zamysleli kupříkladu nad tím, zda se automobilu, kterým téměř nejezdí, nezbaví, či zda neuvolní místo pro ty, kdo skutečně potřebují často jezdit a parkovat.

Je žádoucí, aby opatření v oblasti parkování měla skutečně šanci přinést uvolnění parkovacích míst v ulicích a nešlo jen o zbytečné tahání peněz z kapes občanů. Zvýšení poplatku za roční parkování na úroveň 8000Kč má potenciál přinést do rozpočtu Prahy 7 řádově 50-60 mil. Kč ročně. 

Návrh 3 otázek předložený panem místostarostou Zelenkou, který naleznete na konci článku totiž povede k následujícím scénářům:

1. scénář:

Pokud se většina z nás rozhodne pro odmítnutí navýšení ročního poplatku za parkování, budeme žít ve stále horší parkovací kaši a Rada MČ Praha 7 získá vcelku pádný argument, chcete-li alibi, pro další nečinnost v oblasti parkování.

2. scénář:

Pokud se většina z nás rozhodne pro navýšení poplatku a současně o jeho přerozdělení těm, kteří auto v modré zóně na P7 nebudou parkovat, nadále budou nulové investice do rozvoje parkovací zóny. Současně to nebude ani zárukou pro zlepšení situace s parkováním například na Letné, kde si drtivá většina zvýšený poplatek uhradí a dál se budou „přetahovat“ o parkovací místa v bližším okolí svého bydliště. Současně to bude znamenat, že například obecní parkoviště u nádraží Holešovice, do kterého MČ vrazila docela dost peněz, nebude vytížené z cca 20%, ale jen z cca 10%.

Domácnosti, které nedosáhnou na zvýšený poplatek za roční parkovné, ale na poloviční částku by třeba dosáhli, pak nebudou moci parkovat ani na ulicích, které jsou nyní k parkování využívány pouze zčásti. Stanou se tak občany s horší kvalitou života ve své vlastní čtvrti, a to díky rozhodnutí jejich vlastního zastupitelstva.

Další vedlejší efekt, který toto rozhodnutí s sebou může nést, je tzv. export problému do sousedních čtvrtí a v konečném důsledku to povede ke zbytečnému navýšení najetých kilometrů, a tedy ke zhoršení zátěže do životního prostředí.

Myslím, že takto bychom rozhodovat neměli.

Měli bychom dát lidem šanci, aby pokud na nějaké navýšení poplatku za parkování přistoupí, získají alespoň záruku, že vybrané peníze navíc budou smysluplně investovány do rozvoje parkovací zóny na Praze 7 nebo do kultivace a zlepšení ŽP v ulicích. Proto do návrhu doplňuji alternativní otázku k „rozdávání peněz“, jejímž smyslem je možnost zavázat Radu a Zastupitelstvo k účelnému investování vybraných peněz navíc na řešení problémů, které nás pálí (parkování a vedro v ulicích od května do září) - viz návrh TOP 09 níže.

Současně si myslím, že je zbytečné jedinou vysokou částkou radikálně rozdělit obyvatele Prahy 7 na dvě skupiny s různými právy. Proto doplňuji otázku, zda má být umožněno lidem za nižší poplatek parkovat alespoň v méně exponovaných ulicích.

Chápu, že každá otázka navíc je pro radního a zejména organizátory hlasování určitá práce navíc, ale jsem přesvědčen, že bychom měli mít možnost na tyto doplněné otázky odpovědět a že bychom si na ně měli odpovědět.

Pan radní Zelenka v úvodu své důvodové zprávy uvádí, že problematika parkování v metropolích je složitá. Ano je složitá, tak k ní ale přistupme zodpovědně a s maximální snahou citlivě ji řešit, a ne ji zjednodušit na pouhé:

Chceš? Zaplať!...Nemůžeš? Tak vypadni!

Děkujeme za pochopení a za vaši případnou podporu na zastupitelstvu, a jenom tiše doufám, že alespoň nyní převládne zdravý rozum nad stranickou příslušností.

Městská část Praha 7 - návrh TOP09

 

ZASTUPITELSTVO MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 7

 

Návrh usnesení

Zastupitelstvo městské části Praha 7

číslo

ze dne 20.05.2024

k hlasování o parkování konaného ve dnech 7. a 8. června 2024

 

Zastupitelstvo městské části Praha 7

I. konstatuje, že

  1. hlasování o parkování proběhne v Praze 7 společně s volbami do Evropského parlamentu ve dnech 7. a 8. června 2024
  2. hlasování se mohou zúčastnit osoby starší 18 let, které mají trvalý pobyt v Praze 7 
  3. hlasování se uskuteční v budovách škol, kde mají občané Prahy 7 své volební okrsky 
  4. hlasovací lístky obdrží občané Prahy 7 od organizátorů v místě určeném pro hlasování

 

II. schvaluje

  1. hlasování o parkování v Praze 7 konané společně s volbami do Evropského parlamentu ve dnech 7. a 8. června 2024
  2. otázky, o kterých mohou občané Prahy 7 hlasovat: 
  • Rada hl. města Prahy plánuje zvýšit cenu ročního rezidenčního parkovacího oprávnění a současně chce městským částem umožnit, aby tuto cenu podle místní situace navýšily. Souhlasíte s tím, aby MČ Praha 7 požádala Radu hl. města Prahy o navýšení ceny ročního rezidenčního parkovacího oprávnění (netýká se seniorského, ZTP a pečovatelského oprávnění) ve dvou úrovních a regulovala tak cenou poptávku po rezidenčních parkovacích oprávnění?

           ANO x NE

  • Souhlasíte s tím, aby MČ Praha 7 požádala Radu hl. města Prahy krom navýšení ceny ročního rezidenčního parkovacího oprávnění o rozdělení „modré zóny“ na Praze 7 na dvě části a to podle vytíženosti parkovacích míst, přičemž vyšší roční poplatek by umožňoval parkování na celém území stávající modré zóny Prahy 7 a nižší poplatek by umožňoval parkovat pouze v omezené části modré zóny Prahy 7, která je nyní využívána k parkování („vytížena“) ve všedních dnech pouze z části?

ANO x NE

 

  • Souhlasíte s tím, aby MČ Praha 7 rozdělovala zpětně každý rok finance, které získá navíc z takového dodatečného navýšení parkovného, mezi všechny občany Prahy 7, kteří žijí v domácnosti v Praze 7, která v zóně placeného stání na území Prahy 7 neměla po celý uplynulý rok registrovaný automobil a neobsazovala tak parkovací místa ostatním?

           ANO x NE 

  • Souhlasíte s tím, aby městská část Praha 7 nerozdělovala finance, které získá z takového dodatečného navýšení parkovného, ale účelově je vázala na investice do rozvoje rezidenční parkovací zóny nebo do zlepšení životního prostředí v ulicích Prahy 7? (Například formou výstavby parkovacího domu nebo zvyšováním podílu zeleně a zlepšením péče o zeleň na Praze 7).

ANO x NE 

  • Vyberte celkovou konečnou cenu ročního rezidentského parkovacího oprávnění (netýká se seniorského, ZTP a pečovatelského oprávnění)
    • 7 200 Kč
    • 8 400 Kč
    • 9 600 Kč

 

III. ukládá

  1. seznámit s výsledky hlasování o parkování Zastupitelstvo MČ Praha 7 

Zodpovídá: Pavel Zelenka, místostarosta

Řeší: Pavel Zelenka, místostarosta

Termín plnění: 09.09.2024

2.   archivovat veškeré hlasovací lístky z výše popsaného hlasování alespoň po dobu 2 let pro případnou kontrolu výsledků hlasování

 Zodpovídá: Radomír Špok, tajemník

Řeší: Radomír Špok, tajemník

Termín plnění: 08.06.2024 – 08.06.2026

 

Projednáno:

Předkladatel: Jiří Hejnic, zastupitel

 

 

 

Městská část Praha 7 - Návrh pana místostarosty 

 

ZASTUPITELSTVO MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 7

 

Návrh usnesení

Zastupitelstvo městské části Praha 7

číslo

ze dne 20.05.2024

k hlasování o parkování konaného ve dnech 7. a 8. června 2024 Zastupitelstvo městské části Praha 7

I. konstatuje, že

  1. hlasování o parkování proběhne v Praze 7 společně s volbami do Evropského parlamentu ve dnech 7. a 8. června 2024
  2. hlasování se mohou zúčastnit osoby starší 18 let, které mají trvalý pobyt v Praze 7 
  3. hlasování se uskuteční v budovách škol, kde mají občané Prahy 7 své volební okrsky 
  4. hlasovací lístky obdrží občané Prahy 7 od organizátorů v místě určeném pro hlasování

 

II. schvaluje

  1. hlasování o parkování v Praze 7 konané společně s volbami do Evropského parlamentu ve dnech 7. a 8. června 2024
  2. otázky, o kterých mohou občané Prahy 7 hlasovat: 
  • Rada hl. města Prahy plánuje zvýšit cenu ročního rezidenčního parkovacího oprávnění a současně chce městským částem umožnit, aby tuto cenu podle místní situace navýšily. Souhlasíte s tím, aby MČ Praha 7 požádala Radu hl. města Prahy o navýšení ceny ročního rezidenčního parkovacího oprávnění (netýká se seniorského, ZTP a pečovatelského oprávnění) a regulovala tak cenou poptávku po rezidenčních  parkovacích oprávněních?

           ANO x NE

  • Souhlasíte s tím, aby MČ Praha 7 rozdělovala zpětně každý rok finance, které získá navíc z takového dodatečného navýšení parkovného, mezi všechny občany Prahy 7, kteří žijí v domácnosti v Praze 7, která v zóně placeného stání na území Prahy 7 neměla po celý uplynulý rok registrovaný automobil a neobsazovala tak parkovací místa ostatním?

           ANO x NE 

  • Vyberte celkovou konečnou cenu ročního rezidentského parkovacího oprávnění (netýká se seniorského,  ZTP a pečovatelského oprávnění)
    • 7 200 Kč
    • 8 400 Kč
    • 9 600 Kč

 

III. ukládá

  1. seznámit s výsledky hlasování o parkování Zastupitelstvo MČ Praha 7 

Zodpovídá: Pavel Zelenka, místostarosta

Řeší: Pavel Zelenka, místostarosta

Termín plnění: 09.09.2024

 

Projednáno:

Předkladatel: Pavel Zelenka, místostarosta

 

Jiří Hejnic

zastupitel TOP09 Praha 7

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme