Také Praha 3 vzpomíná s celým světem na Václava Havla

19. 12. 2011

Ve věku 75 let zemřel v nedělí 18. prosince spisovatel, filozof, disident a první prezident postkomunistického svobodného Československa a následně Česka Václav Havel. Zesnul na své chalupě na Hrádečku v kruhu své manželky Dagmar a pečovatelky z řádu boromejek. K úmrtí jednoho z nejvýraznějších politiků posledních dvaceti let kondoluje celý svět.

Václav Havel měl mimo jiné zvláštní vztah i k Praze 3. Jeho první žena Olga se na Žižkově narodila, Škroupovo náměstí na Žižkově se stalo před třiadvaceti lety místem, kde totalitní režim poprvé toleroval demonstraci bojovníků za demokracii a lidská práva. Před pěti tisíci demonstranty zde tehdy vystoupil také disident Václav Havel, který vyslovil požadavek na propuštění politických vězňů. A na žižkovské radnici si v roce 1997 tehdejší český prezident také vzal svou druhou manželku Dagmar.

„Václav Havel byl velkým člověkem, jehož význam pro naše novodobé dějiny nemusí zpětně hodnotit historici. On byl zoubkem v soukolí dějin, který významně posunul svět i život každého z nás o významný kus dál,“řekla starostka městské části Praha 3 Vladislava Hujová.

Zádušní mše se vzpomínkou na V. Havla se uskuteční v kostele sv. Prokopa v Praze na Žižkově ve čtvrtek 22. prosince v 18 hodin večer.

 

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme