12. 4. 2012

Modely bitevních scén a vojenských ležení, do detailů propracované cínové vojáčky, figury koní, zbraně a další vojenské miniatury si mohou návštěvníci prohlédnout a přenést se tak do dob dávných bitev v Galerii pod radnicí, která až do 31. května hostí výstavu s názvem Válka v malém. Autory výstavy jsou Pavel Šimůnek, Ilona Krbcová a Zdeněk Polčák z Vojenského historického ústavu.

Výstava, která byla zahájena slavnostní vernisáží ve středu 11. dubna za přítomnosti starostky třetí městské části Vladislavy Hujové a ředitele Vojenského historického ústavu Aleše Knížka, se tematicky zaměřuje na různé podoby ztvárňování války ve sbírkách Vojenského historického ústavu Praha. Nejen modely bitevních scén ale i unikátní historické grafiky zpodobňující vojáky různých armád přibližují různé válečné události během staletí – od křižáckých válek po první polovinu 20. století.

Návštěvníci tak mají možnost shlédnout například bitevní scény z husitských válek, dobytí Rhodosu Turky roku 1522, první i druhou fázi bitvy na Bílé Hoře roku 1820, odívání a výzbroj vojáků v období třicetileté války, bitvu u Slavkova ale i u Waterloo.

„Vojenský historický ústav vlastní jednu z největších sbírek v Evropě, která zahrnuje přes 35 tisíc těchto figurek. Málokdo ví, že figurky cínových vojáčků původně sloužily k vojenské výchově mladých panovníků a dětí ze šlechtických rodin, a že si s nimi hráli francouzští králové Ludvík XIII. a Ludvík XIV., ruský car Petr III. i rakouská císařovna Marie Terezie, stejně jako její syn Josef II.,“ přiblížil historii vzniku vojenských miniatur ředitel VHÚ Aleš Knížek.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme