Spadl bufetář trojce z nebe?

20. 7. 2011

Provozovatel restaurace ve Škodalandu je jiný než vítěz výběrového řízení. Starosta se diví.

Plzeň - Na podivné pronájmy týkající se třetího plzeňského obvodu upozorňuje opozice trojky. Například na restauraci U Přehrady v novém areálu na břehu borské přehrady, kterou papírově provozuje Milena Hertlová. Ta také loni v prosinci vyhrála výběrové řízení. Dáte-li si však ve Škodalandu kávu nebo hamburger, dostanete účtenku s provozovatelem Extra Multi Colore. Jde o firmu, která před několika lety koupila areál Poděbradka od třetího městského obvodu bez výběrového řízení a provozuje také občerstvení u Mlýnské strouhy v centru Plzně. Všechny pronájmy sjednala s třetím městským obvodem.

Starosta trojky Jiří Strobach (ODS) je překvapen a tvrdí, že netuší, proč je na účtence jméno právě této společnosti. „Smlouvu jsme uzavírali s paní Hertlovou, ta je jediný nájemce,“ diví se Strobach. Milena Hertlová se o čemkoli odmítla bavit. „Je to moje soukromá věc a nic vám do toho není,“ řekla včera Deníku podnikatelka, která dnes funguje coby odpovědná vedoucí podniků.

Celé je to podezřelé. Do tendru se přihlásil jen jeden zájemce s nabídkou osm tisíc korun měsíčně. A obvod se s tím spokojil,“ kroutí hlavou předseda kontrolního výboru na trojce Radoslav Škarda (TOP 09). Ten upozornil i na to, že do otevření areálu zbývalo ještě půl roku, obvod tedy podle něj mohl vypsat nové výběrové řízení a získat lepší cenu. „U bufetu Adrie byly nabídky tři a stejně se tendr zrušil. Ale tady jeden zájemce stačil. Jímají mě pochyby, jestli to není proto, že provozovatel je stejný jako u bývalé Utopie,“ přidává se spolustraník Pavel Podaný.

Rada obvodu však své rozhodnutí hájí s tím, že chtěli dát novému nájemci dostatek času na zařízení prostor a ’zabydlení se’. „Sezona se blížila a chtěli jsme, aby bylo otevřeno včas,“ argumentuje Strobach.

Opozice kritizuje i plastové židle a stoly u přehrady, prý jsou nekvalitní a v centru města se je obvod chystá zakázat. Zatímco starosta Strobach přiznal, že by se vybavení mělo sjednotit a plasty zmizet, místostarosta trojky Radislav Neubauer (ČSSD) židličky hájil. „Jsou pěkné, červené, nemám s nimi problém,“ reagoval Neubauer.

Firma Extra Multi Colore zabrala i boudu na břehu umělého jezírka, která měla původně sloužit vodním záchranářům. Dokonce pro ně vznikl i posed na střeše stánku. V něm však záchranáři nejsou a sedí na židli vedle záchodů. „Jen tady u nás mají věci. Nahoru je špatný přístup a prý tam ani být nesmí kvůli výškovým pracím,“ řekla Deníku slečna prodávající ve stánku sladkosti a pití.

I tohle starostu překvapilo. „Nejsou tam? Ten stánek s posedem se stavěl přímo podle jejich požadavku, aby měli přehled. Asi jde o jejich nedisciplínu, projednám to s nimi,“ slibuje Strobach. O tom, že se ve stánku prodává občerstvení, však ví, a ničemu to prý nebrání.

20.7.2011 Plzeňský deník strana 3 Plzeňsko MIROSLAVA TOLAROVÁ

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme