Poslanec Nový vyzval krajské zastupitele k podpoře vedení vysokorychlostní železnice přes Plzeň

10. 6. 2024

Poslanec za Plzeňský kraj Miloš Nový dnes představil na jednání zastupitelstva Plzeňského kraje plán na vybudování vysokorychlostní tratě Praha – Plzeň – západní Evropa je nezbytná a vyzval zastupitele Plzeňského kraje k podpoře tohoto návrhu.

„Považuji za společný úkol jak poslanců za Plzeňský kraj, tak krajské reprezentace i vedení města Plzně a dalších měst a obcí v Plzeňském kraji, abychom se společně zasadili o vybudování plnohodnotné vysokorychlostní železniční tratě z Prahy do západní Evropy vedoucí přes Plzeň,“ uvedl ve svém projevu na zastupitelstvu poslanec Miloš Nový.

Plány vysokorychlostních tratí (VRT) v České republice v současné době nepočítají se spojením ve směru Praha – Plzeň – západní Evropa. Za chybu, kterou je potřeba napravit, to považují řečníci, kteří vystoupili na kulatém stole, který se uskutečnil v dubnu Poslanecké sněmovně pod záštitou místopředsedy rozpočtového výboru a člena podvýboru pro dopravu Miloše Nového. Se závěry tohoto kulatého stolu i s konkrétním návrhem vedení vysokorychlostní tratě Varšava – Praha – Plzeň – Stuttgart s následným napojením až na Paříž vypracovaného Janem Eisenreichem s navrhovanou rychlostí 320 km/h seznámil poslanec Nový krajské zastupitele.

„Vysokorychlostní tratě jsou moderním způsobem dopravy, který bychom měli s ohledem na hospodářskou prosperitu a konkurenceschopnost české ekonomiky ve třetím tisíciletí intenzivně rozvíjet. Pokud má být Česká republika křižovatkou Evropy, jak o tom hovoří premiér Petr Fiala, musí tato křižovatka být propojena vysokorychlostními tratěmi do všech světových stran. Kromě severu, jihu a východu je nezbytná i existence spojení na západ,“ uvedl Miloš Nový.

Celý projev si můžete poslechnout zde: https://www.facebook.com/share/v/FZeBQtc2e6YATyYb/

                        

Miroslav Hlaváč, krajský manažer TOP 09 Plzeňský kraj

Štítky
Osobnosti: Miloš Nový
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme