V Saúdské Arábii jsem tlumočil zájem pardubických firem o arabský trh

28. 5. 2013

Jako člen delegace Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR – Skupiny přátel ČR se státy Středního východu -  jsem na přelomu dubna a května navštívil Saúdskou Arábii. Cesta byla organizována velvyslanectvím Saúdské Arábie (SA) v Praze a jejím velvyslancem panem Abdulláhem Abdulazízem Al Alšejchem a zajišťoval ji štáb Poradního sboru - Majlis A´Shura (MS). Jedná se o místní obdobu parlamentu, jehož členové nejsou voleni voliči, ale jsou jmenováni králem.

 

Na jednáních jsem osobně tlumočil zájem některých firem z Pardubického kraje o saúdsko-arabských trh (ERA, RETIA, SVOS aj.), jejichž podklady jsem předal. Konkrétně jsem také podpořil pardubickou společnost ERA, která se uchází o dodávku technologií pro navigační systém na civilní letiště v Rijádu. Ve výběrovém řízení, v němž se sešlo několik firem z celého světa, se v konsorciu s rakouskou firmou AviBit dostala do finále výběru.

Po návratu co České republiky jsem po dohodě s generálním ředitelem ERA Viktorem Sotonou předal veškeré podklady k soutěži ministru zahraničí Karlu Schwarzenbergovi, který odcestoval do Saúdské Arábie minulý týden, aby také on ze své úrovně projekt podpořil. Byl potěšen, že pardubická firma se ve výběrovém řízení dostala tak vysoko. Podpora poslanců, senátorů a ministrů v zahraničí je nutná. Pokud firmy tuto cestu nemají, jen těžko se v lobingu ostatních zemí prosazují.

 

Velmi bych si přál, aby ERA soutěž vyhrála. Jejich technologie je na světové úrovni. Nezbývá, než čekat na výsledek výběrového řízení. 

Zdenka Hanyšová Celá, komunikace s veřejností

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme