Jaroslav Zedník o stavu nemocnic v Pardubickém kraji

22. 8. 2013

Jak byste okomentovat současný stav zdravotnictví v Pardubickém kraji?

Současný stav zdravotnictví je nedobrý. Nemám na mysli stav poskytování péče občanům Pardubického kraje - tam je péče v rámci ČR nadstandardní. Mám na mysli řízení pěti nemocnic a jejich ekonomického stavu, který zatěžuje rozpočet Pardubického kraje – v tomto ohledu jsme mezi kraji rozhodně jeden z nejhorších.


Co se Vám nelíbí na aktuálním návrhu spojení nemocnic?

Systémově souhlasím se spojením nemocnic a zřízením jednoho centra, které by těch pět nemocnic řídilo, protože nemocnice by si neměly v žádném případě konkurovat. Tedy filozoficky s tímto naprosto souhlasím. Ovšem byl navržen proces, kdy nejdřív mělo dojít ke sjednocení a potom teprve ke sjednocování jednotlivých oblastí, jako je např. informatika nebo vykazování. Proti tomuto jsme se zásadně ohradili, protože pokud máme transformovat pět nemocnic pod jednu akciovou společnost, tak musí nejdříve absolvovat přípravný proces, kdy nemocnice by si sjednotily vykazování tak, aby poté člověk, který bude nový komplex řídit, vycházel z reálných čísel. Tak také skončilo poslední zastupitelstvo Pardubického kraje – dali jsme radě kraje mandát, aby připravila tento proces, a na podzim se budeme bavit o tom, jak daleko ten proces je a jestli už nazrála doba pro založení akciové společnosti.


Jaké by měly být aktuální kroky?

Mělo by se sjednotit vykazování výkonů jednotlivých nemocnic a to nejen vůči zřizovateli, ale i vůči VZP, a poté je třeba sjednotit všechny výkony, které nesouvisí přímo se zdravotnickou péčí, čili např. výběrová řízení na praní prádla, na dodávky jídla, na úklid, na dodávky léků atd. Teď by se tedy měly podniknout tyto dílčí sjednocovací kroky, které by měly být hotovy v co nejdřívější době. Já osobně si myslím, že na provedení všech těchto kroků je již zmíněný termín podzim 2013 příliš krátká doba, takže předpokládám, že k jednání o založení akciové společnosti by mohlo dojít na jaře 2014.

Lucie Mičková asistentka pro komunikaci s veřejností TOP 09 Pardubický kraj +420 774 869 620 lucie.mickova@pce.top09.cz
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme