Bez pardubického letiště by kraj prestižní cenu nezískal

10. 3. 2014

Nejen pardubickým regionem, ale i celou Českou republikou, se rozlétla zpráva, že Pardubický kraj je nejperspektivnějším regionem tzv. nových zemí Evropské unie. Toto prestižní ocenění region získal v anketě pořádané časopisem Financial Times – Ceny pro evropská města a regiony budoucnosti. Pardubice porazily i takové regiony jakou jsou Praha, Brno či Plzeň, v rámci Evropy pak například Central Federal District v Rusku nebo Malopolsko v Polsku…

Pardubický kraj slaví. Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický je z informace nadšený. Ale jen hejtman „konkurenčního“ a v soutěži „poraženého“ Plzeňského kraje Václav Šlajs dokázal pojmenovat tu největší devizu pardubického regionu. V deníku MF DNES prohlásil (cituji): „Pardubický kraj byl nakonec úspěšnější, protože na rozdíl od nás má letiště. Při hodnocení to byla jeho obrovská výhoda.“ Uvědomují si ale tento fakt politici? Zejména ti krajští? Slovními prohlášeními určitě ano, ale skutečné kroky tomu nenasvědčují. Určitě by pro podporu letiště mohli dělat více.

Pardubické letiště je v nejlepší kondici ve své historii. Je o něj takový zájem, že musí odmítat nabídky leteckých společností. Nemá totiž dostatečně kapacitní terminál. Když už si jeho výstavbu akciová společnost města a kraje East Bohemian Airport, která provozuje letiště, vybojovala a rozbíhá se výběrové řízení na dodavatele, objevil se další problém – financování výstavby přístupové komunikace, která je pro plný provoz terminálu a také pro klidnější život lidí v okolí letiště, klíčová. V loňském roce existovala reálná možnost získání finančních prostředků. V rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury byla pro Pardubický kraj připravena k čerpání potřebná finanční částka, tato možnost však využita nebyla.

Je příjemné slavit a být nadšený. Ale je nutné si uvědomit, že kdyby nebylo pardubického letiště, pravděpodobně by také nebylo prestižního ocenění. Výsledky této ankety i reakce hejtmana Plzeňského kraje ukazují, že rozhodnutí vybudovat v Pardubicích mezinárodní letiště bylo prozíravé. Teď je nutné využít příznivých okolností a v co nejkratší možné době dokončit výstavbu terminálu Jana Kašpara, včetně příjezdové komunikace.

 

PharmDr. Jiří Skalický, Ph.D. poslanec za Pardubický kraj
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme