Záplavy hrozí Olomouci také z potoků, změna je daleko

Protipovodňové úpravy olomouckých říček a potoků vyjdou na desítky milionů korun. Radnice má teď kompletní plán na zkrocení jedné z nich. Úplnou jistotu ale lidé budou mít nejdříve za deset let.

17. 8. 2012 | 09:00

OLOMOUC Hrozba bleskových povodní z rozbouřených říček a potoků bude Olomouc strašit ještě dalších deset až patnáct let. A to jen za podmínky, že se v  budoucnu na zkrocení těchto většinou nenápadných vodních toků bude každý rok pracovat. V opačném případě se lidé budou náhlého přívalu vody děsit ještě déle.
Celkem vyjdou tyto protipovodňové úpravy řádově na desítky milionů korun. Jen na říčku Nemilanku, jež před dvěma lety vyplavila čtvrti Slavonín a Nemilany, jich může padnout až sto.
Další stamiliony půjdou pro srovnání v  Olomouci do rozsáhlého zabezpečení samotné Moravy. Na ní budou protipovodňová opatření hotová po roce 2017. Na jihu města se na nich už pracuje.
Co všechno a kde je právě na Nemilance potřeba, ví nyní vedení radnice díky nové velké studii. Úředníci magistrátu v ní zjednodušeně řečeno srovnali a dali dohromady všechny dřívější plány a návrhy na zabezpečení čtyřkilometrové části této říčky. Týkají se především olomouckých městských částí Slavonín a Nemilany. „Na základě tohoto dokumentu tak vše můžeme dále rozpracovávat,“ podotýká tisková mluvčí radnice Radka Štědrá.
Magistrát tímto vykročil na cestu, na jejímž konci je řada stavebních povolení na úpravy říčky, která v roce 2010 na jihu Olomouce při bleskových povodních způsobila milionové škody. „Tato protipovodňová opatření budou zřejmě ze všech místních toků ekonomicky nejnáročnější. V těch nejambicióznějších vizích vyšla jen proměna Nemilanky až na sto milionů korun. A i když se budeme držet při zemi, tak si myslím, že to tuto hranici atakovat bude,“ líčí olomoucký primátor Martin Novotný.
Upozorňuje, že s valnou částí navržených změn v toku Nemilanky už současné vedení radnice s největší pravděpodobností přímo v terénu nezačne. Nejvíce času jí totiž zabere jednání s  majiteli pozemků, jichž se toto zabezpečení dotkne.
Noví zastupitelé a radní tak od těch nynějších „zdědí“ především rozpracovanou dokumentaci a varianty technických řešení. „I následující politické reprezentace by však měly v dalších letech do těchto malých protipovodňových opatření vždy několik milionů vložit,“ přemítá Novotný. „Na místních zanedbaných tocích je i tak práce na deset až patnáct let s náklady v řádech desítek milionů korun.“ V nové studii o Nemilance se mimo jiné objevují návrhy na vybudování suchých nádrží v lokalitě Pod hvězdárnou a nad Zolovou ulicí či další zkapacitnění jejího koryta. „Prvotní příčinou, jež stojí za povodňovými stavy na Nemilance ve Slavoníně je dosti necitlivá zástavba, a to plošné zabetonování tamního kopce. My teď hledáme řešení následku, protože příčinu už odstranit nelze,“ zdůrazňuje náměstek olomouckého primátora Ivo Vlach.
Nemilanka ale není jedinou olomouckou říčkou, na níž se magistrát zaměřil. Situaci si vedení města zmapovalo i na říčce Adamovce ve čtvrti Droždín či v městské části Topolany. „Sem se občas voda dostává z  okolních polí ve spojitosti s obchvatem města. Objevily se zde úvahy vybudování o poldru,“ doplňuje Novotný.

Mladá fronta DNES | 17.8.2012 | Rubrika: Kraj Olomoucký | Strana: 1 | Autor: Michal Poláček | Téma: Olomoucký kraj

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme