Olomoucké jesle zavedly hodinovou taxu za pobyt

Třicet korun za hodinu plus další stokoruna za jídlo a provoz na den. To je sazba, kterou nyní v Olomouci v městských jeslích zaplatí rodiče, kteří sem dají své děti jen na pár hodin. Dřív se pobyt počítal na celé dny.

6. 4. 2012 | 12:00

OLOMOUC Nechat dítě pár hodin v jeslích a zároveň nepřijít o rodičovský příspěvek. To nyní umožňuje zákon. A jediné olomoucké městské jesle tomu přizpůsobují svůj ceník. Za hodinu v jeslích za své dítě rodiče zaplatí třicet korun, na dalších sto korun na den pak přijdou provozní náklady a strava. Problém je ovšem s volným místem. To se totiž objeví až ve chvíli, kdy ho v  radnicí spravovaných jesličkách uvolní někdo ze stálého osazenstva. „Rozhodli jsme se vyjít vstříc rodičům, kteří pobírají příspěvek podle nové právní úpravy. Aniž by tak o něj přišli, mohou každý měsíc dát své dítě mladší dvou let na celkem 46 hodin do jeslí,“ přibližuje náměstkyně olomouckého primátora Eva Machová.
Limit pro tyto krátkodobé pobyty je čtyři hodiny denně. Své děti mohli rodiče do jeslí příležitostně dát i dříve, podle starého zákona to šlo však jen na pět dní v měsíci. A to bez ohledu na to, zda dítě v jeslích strávilo hodinu či celý den. „Nyní tak lze umístit dítě do jesliček i jen na půl dne za odpovídající částku,“ zdůraznila Machová.
Ceník, jenž v jediných olomouckých městských jeslích platí od roku 2007, se tak rozšířil o další položky. Denně zde rodiče, kteří tuto nabídku krátkodobých pobytů využijí, za jídlo a provozní náklady zaplatí sto korun, za každou hodinu pak dalších třicet. „Pokud by tak svých 46 hodin vyčerpali v pěti dnech, zaplatili by 1 880 korun, za šestačtyřicet hodin využitých během deseti dnů to bude celkem 2 380 korun,“ uvádí příklady Machová. Problémem ovšem zůstává, že ve vile na třídě Spojenců, v níž olomoucké jesle fungují od roku 1957, teď na tyto krátké pobyty nemají místo. To se objeví se až poté, co bude jasné, kolik dětí do mateřských škol přejde.
„Při odpovídání žadatelům o  každodenní umístění do našich jeslí se mohu dozvědět, že některá maminka třeba přišla o práci či čeká další dítě. Mohou tam tedy být nějaké výpadky a ideálně tak sedm, osm, maximálně deset dětí během roku budeme moci příležitostně přijmout,“ odhaduje Dana Nevěřilová, vedoucí sestra oddělení dětských jeslí.
Svou roli hraje i dovolená rodičů, pokud se tedy rozhodnou strávit ji doma se svým dítětem. Uvolněné místo pak na několik dní může zabrat někdo jiný. Stejné je to podle Machové v případě nemoci dítěte. „Nefunguje to ale tak, že by někdo náhle přišel a řekl, že si tu teď svého potomka na čtyři hodiny nechá,“ upozorňuje Nevěřilová. Je potřeba domluvit se předem, do jeslí tak již některé maminky chodí s dětmi pravidelně.

Mladá fronta DNES | 6.4.2012 | Rubrika: Kraj Olomoucký | Strana: 4 | Autor: Michal Poláček | Téma: Olomoucký kraj


Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme