Olomouc postaví nové cyklostezky a připraví podklady pro další

16. 2. 2016

Budovat nové cyklostezky a současně být co nejlépe připraveni na stavbu dalších, až budou vypsány vhodné dotační tituly. Taková je strategie města Olomouce v oblasti rozvoje cyklistické dopravy. Členové městské rady se seznámili s aktualizovaným Návrhem aktivit v oblasti cyklodopravy na období let 2016 – 2022.

Návrh předkládá nejen harmonogram jednotlivých staveb, ale i termíny projekční přípravy pro stavby v budoucnu. Příprava projektové dokumentace trvá dva až tři roky, proto je třeba už nyní pracovat na záměrech, které by mohly být realizovány například v roce 2018. „V případě cyklostezek se jedná o náročné liniové stavby, kdy je příprava projektů a získání územního a následně stavebního povolení dlouhodobou záležitostí několika let,“ vysvětlil náměstek primátora Aleš Jakubec. „Aby se u takových projektů podařilo dojít až k jejich realizaci, je třeba rozpracovat současně více projektů.“ Jen některým z nich se to podaří a na ně lze následně čerpat a využit dotace z různých zdrojů. Jakmile jsou pak vypsány dotační tituly, uspěje ta obec, která má akce projekčně připravené.

Návrh aktivit v oblasti cyklodopravy byl proto uzpůsoben aktuálnímu stavu v dané oblasti a za spolupráce s odborem investic přepracován. Některé akce byly v návrhu aktivit o rok či o dva posunuty. „Projektovou dokumentaci pro další stavby můžeme nechat letos zpracovat také proto, že se při veřejné soutěži povedlo ušetřit zhruba 1,2 milionů korun oproti původním předpokládaným nákladům na vybudování cyklostezky Holická-Babíčkova,“ informoval kolegy náměstek Aleš Jakubec.

V roce 2016 se tedy budou realizovat cyklostezky Holická-Babíčkova, Moravská (Řepčín -2.část, Hejčín), Jeremenkova od Jantarové cyklotrasy po hlavní nádraží a konečně Týneček-Chválkovice. Projektovou dokumentaci či DUR připraví město pro akce Jeremenkova - 2. část, lávka přes Grygavu na trase Štěpánov-Olomouc-Černovír, pro 2. část Moravské cyklostezky v Nemilanech, cyklistickou stezku v Holické a Sladkovského, cyklopruhy v ulicích Komenského a Pasteurova, cyklopruhy v ulicích Tomkova, Ladova, Dolní Hejčínská, Na Střelnici a konečně pro cyklostezku Slavonín-Nedvězí.

Radní současně pověřili cyklokoordinátora, aby do dubna předložil návrh jednoduchých opatření k řešení míst ve vnitřním městě, rizikových z pohledu cyklistů.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme