Luděk Niedermayer: Situace Spojeného království po Brexitu? Není nic, co by bylo hodno závisti.

Co je to Brexit? Jedná se o zkrácené označení (z anglického Britain a exit) pro proces ukončení členství Spojeného království Velké Británie a Severního Irska v Evropské unii. K tomuto procesu došlo na základě rozhodnutí britských voličů 51,9 % hlasů v referendu konaném 23. června 2016. Složitá jednání komplikovala zvláště otázka vzniku britsko-unijní hranice mezi Severním Irskem a Irskou republikou a riziko obnovení irského konfliktu. K ukončení členství došlo 31. ledna 2020.

14. 5. 2024

A jaká je nyní situace Spojeného království po Brexitu? Není nic, co by bylo hodno závisti. Dle dostupných informací jsou dlouhodobé výstupní náklady Brexitu výrazně vyšší, než jeho iniciátoři tvrdili občanům a možná i než si sami představovali. Vlivem poklesu obchodu a s tím související nižší výkonností investic se reálný HDP na obyvatele ve Spojeném království sotva vrátil nad úroveň před krizí Covidu a v současné době je o 4 % vyšší oproti polovině roku 2016, kdy bylo o Brexitu rozhodnuto v referendu. Pro srovnání, v případě eurozóny je to 8 % a v případě USA 15 %. Ve stejném období pak Spojené království zaznamenalo vyšší inflaci, a sice 31 %, ve srovnání s 27 % v USA a 24 % v eurozóně. Příliš se také nepotvrzují naděje zastánců Brexitu vkládané do nových obchodních dohod se zeměmi mimo EU. Aktuální odhady naznačují, že jejich přínos bude pravděpodobně malý. Podle nich dohoda o volném obchodu s Austrálií zvýší HDP Spojeného království jen o 0,08 % ročně, zatímco ekonomický dopad nové obchodní dohody se Švýcarskem zatím není jasný. Nemluvě o tom, že dosud nebyly oznámeny harmonogramy potenciálních nových obchodních dohod s hlavními partnery Spojeného království, jako jsou USA a Indie.

I z těchto dat je tedy zjevné, že pokud si s dopady Brexitu nedokáže poradit lépe ani tak ekonomicky a geopoliticky silná země, jakou je Spojené království, tím méně bychom to dokázali třeba my. I proto k našemu členství v EU neexistuje reálná alternativa a všichni ti, kteří si pohrávají s myšlenkou Czechxitu, velmi neodpovědně hazardují s naší budoucností.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme