Kraj platí školu hejtmanova bratra

22. 3. 2010 | 10:00

Olomoucký kraj se rozhodl dát třem vysokým školám mnohamilionové dotace. Část peněz z má jít na platy učitelů v soukromé Moravské vysoké škole. Kraj tímto způsobem vypomáhá škole, v níž jako předseda správní rady působí hejtmanův bratr Josef Tesařík. Hejtman se k úspěchům školy svého bratra při získávání krajských dotací nechtěl vyjadřovat.

Neobvyklý je také způsob podpory. Kraj poprvé zahrnul peníze přímo do svého rozpočtu. Školy tedy nemusely podávat projekty a soutěžit o miliony s jinými institucemi. Smlouvy o poskytnutí příspěvku podepsalo v minulých dnech krajské vedení se zástupci Univerzity Palackého, Moravské vysoké školy Olomouc a Vysoké školy logistiky v Přerově. Mezi jednu státní a dvě soukromé školy půjde z kraje 13.5 milionů korun.

Na soukromou Moravskou vysokou školu pamatoval kraj částkou tři miliony sto padesát tisíc korun. Univerzita Palackého získala přibližně trojnásobek. Při pohledu na počty studentů obou škol se ovšem univerzita ocitá ve značné nevýhodě. Částka, jíž kraj přispěje jednomu jejímu studentovi, je desetkrát nižší, než suma, kterou v přepočtu dostane jeden student Moravské vysoké školy.

Týdeník Naše adresa od minulé středy žádal stanovisko hejtmana. Martin Tesařík (ČSSD) nejprve chtěl otázky písemně, potom na ně neodpověděl vůbec. Jeho mluvčí Ivo Heger vzkázal, že šéf kraje byl zaneprázdněný.

„Olomoucký kraj pohlíží na školství jako na celek. Důležitější než osoby v orgánech té či oné školy je nabídka oborů a kvalita samotné výuky, proto dlouhodobě podporuje všechny typy škol s různými formami vlastnictví. Nejmarkantněji se to projevuje v případě soukromých středních škol,“ řekl Heger.

Pravidla nastavená pro podporu vysokých škol si Olomoucký kraj nastavil velice volně. Například Moravskoslezský kraj ve svém dotačním programu pro univerzitu na první místo staví příspěvky na činnost zahraničních odborníků v regionu. Další bod představuje podpora nadaných studentů formou krajských stipendií.

Proti politice kraje se ohradila krajská zastupitelka Jitka Chalánková, která opustila koaliční řady a vystoupila z KDU-ČSL a stala se jedinou zastupitelkou za opoziční TOP 09. Jako jedniná ze všech zastupitelů nepodpořila rozpočet. „Ne že bych školám peníze nepřála, ale jedním z důvodů, proč jsem nesouhlasila s rozpočtem, byla právě tato dotace. Nebyla podle mě dostatečně zdůvodněná. Pořádně jsme jako zastupitel nevěděla, na co peníze mají jít,“ řekla. Podivný je podle ní i přístup kraje k Univerzitě Palackého „Olomoucký kraj tím vrací své peníze zpátky státu, prostředky pak mohou chybět například na opravu silnic.“

Kraj po Moravské vysoké škole vůbec nežádal vypracování projektů, z nichž by bylo patrné, jak s penězi naloží. „Dotaci využijeme zejména na zkvalitnění výuky – konkrétně na přilákání a zaplacení dalších špičkových expertů a pedagogů, které není jednoduché sehnat, přilákat na Moravu a také zaplatit. Tito experti budou klíčoví pro další rozvoj naší školy, například v rámci plánovaného kampusu a inovačního centra,“ řekla prorektorka pro vnější vztahy Pavlína Bolfová.

Studenti Moravské vysoké školy platí roční školné ve výši třicet tisíc korun. Další peníze škola dostává z ministerstva školství. Krajská dotace znamená pro školu výrazné přilepšení. Na škole, která sídlí v Regionálním centru Olomouc, které spravuje firma Josefa Tesaříka, se v ekonomických oborech vzdělává 724 studentů.
 

Naše adresa - Olomouc, 22.3.2010

autor: Ivo Opletal

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme