Jeseník drží porodné už 11 let. Činí 5 tisíc korun.

2. 2. 2021

JESENÍK / Za každé narozené dítě bude jesenická radnice dál vyplácet porodné. Letos to bude už jedenáctým rokem. Poprvé se porodné vyplácelo v roce 2010, kdy činilo 10 tisíc korun, posléze se snížilo na 5 tisíc, tato částka platí dodnes.
Jeseník se tak snaží zabránit úbytku obyvatel, jejich počet se však od roku 2005 snižuje. Tehdy ve městě žilo 12 377 lidí, loni zkraje roku měl Jeseník 11 128 obyvatel a letos je už pod 11 tisíci. Přesto se porodné bude vyplácet dál. „Rozhodli jsme se porodné ponechat. Město přispívá rodinám na náklady související s narozením dítěte. Je to také forma poděkování, že zde mladí lidé žijí a zakládají rodiny, čehož si vážíme,“ sdělila starostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová (Jeseník srdcem).
Na rok 2021 je na městské porodné vyčleněna částka půl milionu korun. V minulosti se obdobnou sumu nikdy nepodařilo vyčerpat. Podle starostky se bude porodné určitě vyplácet do podzimu 2022. O dalším prodloužení rozhodne zastupitelstvo, které vzejde z komunálních voleb.
Čerpat porodné vyžaduje dvě podmínky: trvalé bydliště matky musí být nejméně rok před narozením dítěte v Jeseníku a rodiče nesmí být dlužníky města. V průběhu minulých let se jeseničtí zastupitelé opakovaně zabývali otázkou, zda porodné zrušit, či zachovat. Vždy se však většina z nich rozhodla ji zachovat. Porodné zavedla v roce 2010 koalice ODS v čele s Petrem Procházkou a přišla s ním KDU-ČSL.

Zdroj: 5plus2

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme