Evropské unie je s Českou republikou solidární

Reakce poslankyně Chalánkové na článek v MF Dnes ze dne 6.3.2012

6. 3. 2012 | 17:00

Dovoluji si jako členka Výboru pro evropské záležitosti doplnit článek z MfDnes- Olomoucký kraj ze dne 6.3. 2012.
Evropská komise dne 14.1.2011 předložila Radě návrh na změnu č. 1 rozpočtu na rok 2011 a to v souvislosti s návrhem rozhodnutí Evropského parlamentu a Rady o mobilizaci Fondu solidarity EU ( FSEU) ve prospěch Polska, Maďarska, Rumunska, Chorvatska a České republiky v celkové hodnotě 182 388 893 EUR.
Cílem finančního příspěvku z FSEU je pomoc s likvidací následků prudkých dešťů a povodní z května, června a července 2010.
Z celkově rozdělované částky ČR získá 5 111 401 EUR. Čistý zisk pro ČR po odečtení odvodů bude cca 3 000 000,- EUR:
Jde o pomoc po povodních z května a června 2010 na rozpočty zasažených krajů- Moravskoslezského, Olomouckého, Jihomoravského a Zlínského. Pozitivní dopad lze očekávat zejména u malých obcí s minimální možnou mírou financování oprav a jiných povodňových škod z vlastních rozpočtů. Na Přerovsku kromě samotných měst Přerova a Hranic jde o Kojetín, Troubky, Oplocany, Prosenice, Radslavice, Bělotín, Černotín, Hustopeče nad Bečvou, Opatovice a Polom. Dále jde o obce na Jesenicku.
Domnívám se, že je dobré si uvědomit, že Evropská unie je s námi solidární. Podle známého rčení- v nouzi poznáš přítele.
A že bychom se také my- Česká republika- měli chovat jako člen týmu a být připraveni svým partnerů pomoci, když je třeba.
A jasně vyjádřit takové rozhodnutí  např. svým přístupem k mezivládní dohodě o zodpovědném hospodaření. 
TOP 09 takový jasný postoj deklaruje.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme