Aleš Jakubec: První škola pro děti s autismem v Olomouckém kraji

První škola pro děti s autismem v Olomouckém kraji zdroj foto: OLK

4. 9. 2024

Nový školní rok přináší v Olomouckém kraji důležitou změnu ve vzdělávání dětí s poruchami autistického spektra (PAS). V Olomouci se totiž právě otevřela nová krajská základní škola, která je určena speciálně pro tyto žáky. Jedná se o odloučené pracoviště Základní školy Šternberk, které se nachází v ulici Táboritů v městské části Bělidla.

Škola nabízí vzdělání pro pětačtyřicet žáků s autismem v sedmi třídách a je prvním zařízením svého druhu v Olomouckém kraji. „Jako zřizovatelé této školy jsme na ni uvolnili částku tři milióny korun. Otevřením specializovaných tříd pro žáky s autismem tak řešíme dlouhodobý nárůst počtu dětí s touto poruchou a problém s jejich umisťováním do škol,“ řekl hejtman Josef Suchánek.

Kromě základní školy a základní školy speciální je zde také přípravný stupeň pro předškolní děti ve věku od 5 do 8 let. Budova je vybavena moderními individuálními učebnami, speciálními výukovými dílnami zaměřenými na ergoterapii a muzikoterapii a místnostmi s prvky snoezelenu - speciální místnost určená k poskytnutí pozitivně naladěného prostředí, které má relaxační, poznávací i interakční funkci. „Škola cílí na žáky s těžkou formou autismu, kteří nemohou být vzdělávání v rámci inkluze na základních školách. Každá třída bude mít minimálně tři pedagogické pracovníky na maximálně šest dětí, kteří se budou individuálně věnovat každému žákovi. Otevřením této školy jsme vyšli vstříc žádostem rodičů, kteří o otevření tohoto zařízení usilovali,“ popsal krajský radní Aleš Jakubec.

Nová škola se zaměřuje na rozvoj komunikačních dovedností, sociálních interakcí a samostatnosti žáků. Pedagogové zde budou využívat metody a techniky, které jsou pro děti s PAS nejefektivnější, s cílem pomoci jim lépe se adaptovat a maximálně rozvinout jejich potenciál.

Tento krok představuje významný posun v péči o děti s autismem v Olomouckém kraji, který se dlouhodobě snaží o zlepšení podmínek pro osoby s touto poruchou. Škola v Olomouci je teprve druhá svého druhu v České republice, přičemž první byla otevřena v Brně. Jejím posláním není jen vzdělávání žáků, ale také poskytování podpory rodinám dětí s autismem.

škola pro autisty

zdroj: https://zpravodajstvi.sumpersko.net/Prvni-skola-pro-deti-s-autismem-v-Olomouckem-kraji-20250/clanek

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme