Herbert Pavera na konferenci: Falšování potravin
V minulém týdnu se v Poslanecké sněmovně konala odborná debata na téma “Falšování potravin”, kterou pořádala Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) ve spolupráci se Zemědělským výborem PSP ČR a Ministerstvem zemědělství.
Souhlasím s tvrzením, že jde o významný problém, na který v důsledku doplácejí spotřebitelé, kteří platí za něco, co neočekávají a nechtějí.
Ale nejenom spotřebitelé jsou obětí takového jednání. Rovněž producenti kvalitních surovin nemohou v žádném případě konkurovat potravinám, obsahujícím levné náhražky.
Ústřední ředitel SZPI Martin Klanica potvrdil, že se samotný spotřebitel nedokáže efektivně bránit a ujistil, že SZPI bude pokračovat v odhalování podvodů spojených s falšováním potravin i nadále. SZPI již během tří měsíců letošního roku zkontrolovala stovky provozoven a a přes 70 jich zavřela.
Zlepšení stavu kvality potravin by jistě přispělo i definování pojmu “česká potravina” nebo “potravina českého původu”a samozřejmě i pokračování kontrol výrobců i prodejců a případné tvrdé trestání nepoctivých obchodníků.
A co patří mezi nejčastěji falšováné potraviny? Víno, lihoviny, džemy, med, ryby nebo čokoláda. Zajímá Vás, jakým způsobem nepoctiví výrobci postupují? Stáhněte si kratičkou brožuru zde:
http://www.szpi.gov.cz/ViewFile.aspx?docid=1096860
Herbert Pavera
poslanec a odborný mluvčí TOP 09 pro oblast zemědělství
Zdroj: SZPI, Česká televize
Fotografie: Veronika Rejmanová